DanCalancea

OFENSIVA

Diferitele tipuri de ofensive sunt concepute ca si munca a intregii echipe pentru a elibera sau izola jucatorii si de a le crea oportunitati bune de aruncari impotriva multitudinelor defensive.

Ofensivele trebuie sa fie simple,cu accent pe executie si fundamentale.

Spatierea ofensivei ar trebui sa prevada o puternica pozitie pentru recuperare ofensiva cat si o buna asezare pentru realizarea echilibrului defensiv. Ofensivele trebuie sa fie flexibile pentru a putea contracara diferitelor tipuri de peresiune defensiva.De asemenea trebuie sa existe optiuni cu care sa se poata replica in situatiile de aparare supranumerica sau capcanelor.

Ofensivele pot fi clasificate in EARLY, SET, MOTION, ZONE, SPREAD

Cele mai multe ofensive timpurii depind de cat de repede reusim sa pasam pentru a ajunge in terenul de atac inaintea aparatorilor.Prin transmiterea mingii in terenul de atac in termen de 2,3 secunde,apararile sunt cel mai des raspandite,creend oportunitati pentru un procent mai ridicat al aruncarilor.Aceasta situatie ofera avantajul ca defensiva nu este foarte organizata si existenta unor mismatches.In cazul in care nu se realizeaza o buna situatie de sut sau avantaj este important sa nu permitem defensivei sa se organizeze rapid.

Desi cele mai multe echipe ar prefera sa joace cu un tempo ridicat,cu contraatac, cu o buna tranzitie ofensiva,ceea ce caracterizeaza baschetul de astazi,``PLAY SET`` este principal si decisiv pentru majoritatea echipelor. Play Set utilizaza munca in echipa si actiuni cu anumite blocaje pentru obtinerea unor situatii usoare de sut.Tipul de sisteme stabilite se bazeaza pe calitatile componentilor echipei.In teren, sistemele,sunt initiate de catre un semn cu mana,verbal sau vizual.

Printr-o miscare constanta a jucatorilor,echipe de valoare medie pot depasi si invinge echipe mult mai talentate.Acest lucru necesita jucatorilor sa joace impreuna ca o singura unitate.Mult mai important,se cere jucatorilor sa aiba o atitudine lipsita de egoism pentru a putea crea oportunitati de sut deschis coechipierilor.Aceasta miscare constanta a jucatorului trebuie facuta cu rabdare in atacarea defensivei.Deoarece miscarile ofensivei se bazeaza pe citirea defensivei, mai degraba decat prestabilirea unui sistem,este dificil pentru aparare sa contracareze.

Nevoia de un atac de zona solid este extrem de importanta.Atacarea apararii zona presupune un efort de echipa total in comparatie cu abilitatile individuale necesare in circulatia om la om.Inainte de a ataca orice tip de zona,antrenorii si jucatorii trebuie sa cunoasca foarte exact punctele forte si cele slabe ale respectivei zone.De asemenea ei trebuie sa stie cum sa exploateze aceste puncte vulnerabile.Sutul bun de la distanta,contraatacul si recuperarea ofensiva sunt elemente cheie pentru un atac de zona de succes.

Sunt in mod normal utilizate la sfarsitul jocului,pentru a proteja un avantaj castigat cu greu,sau in situatia in care sunt o multime de mismatch.Nu este vorba numai de timpul de joc dar si de cresterea distantelor intre jucatori pentru a mari aria pe care jucatorii defensivi trebuie sa o apere.Cu toate acestea atacantii trebuie sa fie pregatiti sa se demarce si sa ataca cosul.In incercarea de a castiga timp vom forta apararea sa devina mai agresiva si violenta.

12 ALINIAMENTE OFENSIVE DE BAZA

Exista 12 alinieri utilizate in mod obisnuit.Aceste aliniamente diferite sunt proiectate pentru a pune in valoare calitatile anumitor jucatori.Un bun strateg nu numai ca trebuie sa cunoasca avantajele si dezavantajele fiecarei alinieri dar si mai important trebuie sa stie cand sa le foloseasca.Acest lucru poate varia de la joc la joc sau chiar de la un an la altul.

High post splits

High post splits - cum aparam

© 2012 - 2024 Dan Calancea | Un proiect MediaMind