DanCalancea

DESCOPERA SAPTE SECRETE ALE ANTRENORULUI DE SUCCES

Te-ai intrebat vreodata de ce unii antrenori obtin atata succes cu jucatorii si echipele lor,castigand de-a lungul timpului campionate si respectul tuturor,in timp ce altii, in mod continuu,nu izbutesc sau se zbat sa atinga performante. Daca esti ca majoritatea antrenorilor, probabil ca te-au fascinat si deopotriva frustrat urmatoarele intrebari:

  • Cum, unii antrenori,realizeaza si mentin an de an un program de campionat deosebit,chiar daca toata lumea incearca sa-i invinga?
  • Cum,unii antrenori,de-abia veniti la conducerea unei echipe fara rezultate reusesc sa transforme radical performantele ?
  • Cum, unii antrenori,reusesc sa ``scoata`` ce este mai bun din jucatorii lor,in timp ce altii nu?
  • Cum,unii antrenori,reusesc sa castige credinta, increderea si respectul jucatorilor,in timp ce altii antreneaza jucatori care nu cred in antrenorul lor si in ceea ce el sau ea incearca sa realizeze?

Pentru a raspunde la multe dintre aceste intrigante si importante intrebari despre modul in care trebuie antrenata o echipa au fost interogati mai multi antrenori. In urma interviurilor a fost descoperit ``antrenamentul credibil``, care ajuta antrenorii sa obtina ce este mai bun de la jucatorii lor. Spre deosebire de stilul care foloseste teama si intimidarea pentru a motiva jucatorii, ``antrenamentul credibil``se concentreaza asupra dezvoltarii unor relatii solide, bazate pe incredere si respect.

Antrenorii credibili sunt:

1. Caracter puternic.

Antrenorii credibili incearca sa faca lucruri bune. Sunt oameni nobili cu standarde etice ridicate si cu o mare integritate. Ei spun adevarul jucatorilor si niciodata nu ii manipuleaza sau ii supune unor siretlicuri. Se autoconduc intr-un mod profesional si se simnt mandrii prin a-si reprezenta echipele si jucatorii cu clasa. Antrenorii credibili cauta sa fie inconjurati de oameni cu un caracter puternic pentru ca stiu ca, intr-o competitie,caracterul este la fel de important ca si talentul.

2. Competenta.

Antrenorii credibili au o gandire meticuloasa in ceea ce privesc strategiile si fundamentele jocului. Ei stiu cum sa faca cele mai bune adaptari si sunt rareori depasiti de situatii. In ciuda intelegerii lor puternice a talentului lui X sau Y, ei sunt oameni foarte curiosi care cauta continuu sa innoiasca si sa imbogateasca metodele prin care se fac anumite lucruri. Tind sa ramana modesti, pastrandu-si succesul si pentru viitor.

3. Devotament.

Antrenorii credibili sunt oameni foarte devotati. Ei creeaza planuri de succes pentru echipele lor si sunt mai mult decat doritori sa le realizeze intr-un timp limitat. Ei au o adevarata pasiune pentru sport si pentru a antrena ceea ce le alimenteaza conduita lor puternica si entuziasmul. Au, de asemenea, resurse incredibile de energie si flexibilitate ceea ce le permite sa infrunte loviturile inevitabile ale ghinionului. Antrenorii credibili tind sa fie oameni foarte competitivi, care iubesc intr-adevar competitia si doresc sa invinga la cele mai inalte nivele.

4. Afectivitate.

Antrenorii credibili tin la jucatorii lor si ca oameni nu numai ca jucatori. Vor cu adevarat ceea ce este mai bine pentru ei in toate aspectele vietii lor si sunt doritori sa-i ajute cat mai mult posibil. Antrenorii credibili investesc timp pentru a-si cunoaste fiecare jucator, la nivel personal,aratand interes pentru familia, prietenii,increderea in sine si viitoarele reusite ale jucatorilor. In continuare, aceasta afectiune nu se opreste cand eligibilitatea sau cariera unui jucator se termina si deseori se extinde de-a lungul vietii jucatorului.

5. Intemeierea de incredere.

Antrenorii credibili construiesc in mod continuu increderea jucatorilor lor. Ei planteaza seminte de succes in mintea jucatorilor si ii conving ca pot si ca vor avea succes. Antrenorii de succes au o indemanare speciala pentru a-i face pe oameni sa aiba o parere buna despre ei insisi, sa creada ca sunt capabili sa indeplineasca aproape tot din ceea ce si-au propus. Ei cer si stabilesc standarde inalte, dar totusi sunt destul de rabdatori in a-I ajuta pe jucatori sa se dezvolte. Cand jucatorii esueaza, cu totii la un moment dat o fac, antrenorii credibili se folosesc de o buna balanta, aceea de a-i provoca si de a-i sprijini cu scopul de a-i aduce pe drumul cel bun.

6. Comunicarea.

Antrenorii credibili sunt excelenti comunicatori. Ei sunt deschisi,onesti si directi cand comunica cu fiecare individ sau cu echipa. Ei, in mod continuu,reamintesc si redirectioneaza oamenii asupra a ceea ce trebuie sa faca pentru a avea succes. Antrenorii credibili incearca sa-i implice cat mai mult in joc pe sportivi si sa aprecieze efortul pe care acestia il depun. Ei au remarcabila abilitate de a-i asculta intr-adevar pe jucatori. Ei au nevoie de timp pentru a intelege de unde provin oamenii si sunt capabili sa ia decizii ca atare. Datorita abilitatii lor de a asculta, antrenorii credibili sunt de multe ori la curent cu preocuparile si conflictele jucatorilor si li se adreseaza cu tarie inainte ca acestea sa devina probleme majore sau sa le distraga atentia.

7. Consecventa.

Antrenorii credibili dezvolta o buna filozofie a antrenarii. Aceasta filozofie ramane stabila odata cu trecerea timpului, dar ei sunt destul de flexibili pentru a se adapta la situatiile sau colectivul schimbator. Antrenorii credibili aduc o stare consecventa antrenamentelor si jocurilor, indiferent daca echipa castiga sau pierde. Ei isi controleaza emotiile pe ``campul de batalie`` si transmit un sentiment de consecventa jucatorilor lor pentru a nu-i lasa pe cei buni sa ajunga prea sus sau pe cei slabi prea jos. In continuare ei mentin o apropiere consecventa fata de regulile si standardele echipei. Ei tind sa aiba cateva reguli, dar sunt consecventi in ceea ce consta aplicarea lor, chiar daca un jucator este titular sau rezerva. In sfarsit,antrenorii credibili tind sa fie oameni foarte organizati care isi iau pregatirea pentru antrenament sau pentru joc foarte in serios.

Sa fii un antrenor credibil este cu siguranta o sarcina provocatoare. Oricum, recompensele unor jucatori tot mai mult motivati, devotati si disciplinati, merita orice efort.

© 2012 - 2024 Dan Calancea | Un proiect MediaMind