DanCalancea

Mix perform baschet

Program de pregatire atletica
PERFORM BASCHET 2011 - 2012

1. Miscari de incalzire (stretching) necesare inaintea antrenamentelor si a meciurilor.

Timp de executie – aprox. 10 minute ‐ (ANEXA 1)

2. Program sarituri coarda ‐ complexe din exercitiile 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Timp de executie 10 ‐ 12 minute ‐ (ANEXA 2)

3. Exercitii de dezvoltare fizica fara aparate (STABI...LIZATOARE) ‐ 10 exercitii

Timp de executie 15 secunde + stretching referitor la fiecare exercitiu

RECOMANDARE:

*** stretching‐ul este la fel de important ca exercitiul in sine
*** atentie la alternarea membrelor inferioare la ex.de stretching
*** se pot combina cu exercitiile ingreunate

Total timp de executie ‐ o rotatie (o repetare) completa 10 ‐ 12 minute, 2 rotatii 25 minute (recomandabil) ‐ (ANEXA 3)

*** pentru fiecare ex. in parte se recomanda minimum 2 ‐ 3 repetari

Timp de executie 2 rotatii x 2 repetari aprox. 45 ‐ 50 minute

4. Exercitii de "fortifiere" musculara fara aparate

10 exercitii conform descrierilor si recomandarilor din ‐ (ANEXA 4)

Timp de executie aprox.30 minute (de verificat!)

5. In cadrul fiecarui antrenament se vor executa un minimum de 20 flotari si 40 abdomene.

 

MODEL DE ANTRENAMENT PREGATIRE ATLETICA

  1. 10 MINUTE
  2. 10 - 12 MINUTE
  3. APROX. 45 MINUTE
  4. SAU
  5. APROX. 30 MINUTE
  6. 30 FLOTARI SI 50 ABDOMENE

INCEPAND CU DATA DE 08 OCTOMBRIE ACEST ANTRENAMENT SE EFECTUEAZA OBLIGATORIU SAMBATA INTRE ANTRENAMENTELE DE BASCHET.

ANEXA 1

ANEXA 2

PROGRAM SARITURI COARDA

  1. Sarituri inainte cu si fara sarituri intermediare (miscarea corzii din incheietura mainii)
  2. Aceleasi sarituri, coarda miscata inapoi
  3. Sarituri cu incrucisarea bratelor alternativ incrucisat - deschis
  4. Sarituri cu deplasarea picioarelor spre lateral
  5. Aceleasi sarituri cu usoara intoarcere a membrelor inferioare si a soldurilor (twist)
  6. "Hampelman" sarituri alternative cu picioarele departate - apropiate
  7. Sarituri in care picioarele se misca alternativ inainte - inapoi
  8. Sarituri complexe picioare impreuna - departate - impreuna - incrucisate - impreuna - departate - incrucisate invers etc, (coordonare + ritm)
  9. O saritura, doua treceri de coarda

Test - timp de executie 60 secunde, sarituri normale

Evaluare:

- foarte bine peste 160
- bine 145 - 159
- corect 120 - 144

ANEXA 3

ANEXA 4

 

Dan Calancea: "PerformBaschet" tinde sa devina emblematic pentru baschetul juvenil romanesc

Autor: Federatia Romana de Baschet

De mai bine de un deceniu, mai exact din 1996, Dan Calancea a preluat bagheta magica de la fostul sau antrenor de la prim-divizionara CSU Brasov, legendarul Gheorghe Rosu, si s-a decis sa ramana fidel sportului care l-a consacrat. Stabilit in orasul de la poalele Tampei, fostul baschetbalist constantean a urcat, incet, dar sigur, pe treptele afirmarii sportive si ca antrenor, ajungand sa se confunde cu ceea ce inseamna baschetul brasovean si nu numai. Dedicat noii sale profesii, Dan Calancea a fost cooptat si la loturile nationale, reusind anul trecut sa duca nationala masculina a Romaniei pina in sferturile de finala ale Jocurilor Mondiale Universitare din China. Licentiat FIBA, antrenorul brasovean a fost apreciat de Colegiul Central al Antrenorilor si de Biroul Federal si a fost numit in 2010 in functia de coordonator al zonei Brasov in Programul National de Dezvoltare "PerformBaschet, un pas inainte". O numire care s-a dovedit benefica, Dan Calancea reusind sa implementeze foarte bine in regiunea brasoveana noul program juvenil initiat si derulat de FR Baschet. Intre antrenamente, Dan Calancea si-a gasit timp sa raspunda si unor intrebari referitoare la programul "Performabaschet", interviu pe care-l oferim in exclusivitate.

De curand a inceput o noua actiune "PerformBaschet, un pas inainte" cu generatia 1998 si 1999. Cum a fost la prima actiune din acest week-end?

Cu siguranta experienta acumulata pana acum conteaza foarte mult si sunt convins ca "PerformBaschet, un pas inainte" tinde sa devina un program emblematic pentru baschetul juvenil romanesc. Copiii au ajuns sa vina cu o deosebita placere la antrenamente si cred ca acest aspect este cel mai important. Este castigul cel mai mare!

Cum a decurs pana acum in zona Brasov acest program initiat de Federatia Romana de Baschet?

Inceputurile au fost ceva mai dificile din foarte multe puncte de vedere. Dar, pe parcurs, cred eu, am reusit sa remediem ceea ce nu a functionat la parametrii normali. Acum, programul functioneaza bine si cred cu tarie ca reticienta multora fata de "Performabaschet" nu mai exista in momentul de fata. Am inceput o noua etapa, cu generatia de 1998 (masculin), respectiv 1998 si 1999 (feminin), si cred ca rezulatatele se vor vedea...

Ca fost jucator si actual antrenor cu experienta, ce ne poti spune despre actualele generatii de copii care ti-au trecut prin mana?

Probabil ca se poate discuta la nesfarsit pe aceasta tema. In opinia mea, cea mai importanta problema a baschetului romanesc. Dar, incerc sa ma rezum la doar cateva consideratii generale. Daca discutam despre segmentul de varsta pana la 14 - 15 ani, putem spune ca suntem competitivi la nivel european. Turneele la care au participat acesti copii pana acum demonstreaza susceptibilitatea acestora de a face mare performanta in viitor. Am asistat in ultimii doi ani la turneele organizate de Federatia Romana de Baschet pentru aceasta categorie de varsta si pot spune ca diferente evidente intre echipele noastre nationale si, de exemplu, echipa Serbiei, nu sunt. De altfel, si la generatia 1997 si la cea din 1998, Romania a castigat competita FIBA fara sa cunoasca infrangerea. Din pacate, in urmatorii ani, cand vom juca din nou cu aceste echipe, exista riscul sa pierdem la diferente de scor considerabile. Sper din tot sufletul sa nu se confirme si cu aceste generatii aceasta "regula".Ce trebuie sa facem cu acesti copii pentru ca diferenta de valoare dintre ei si colegii lor din alte tari sa nu devina ingrijoratoare? Aceasta cred ca este cea mai importanta problema a baschetului romanesc... In prezent, avem copii foarte talentati si este datoria noastra, a tuturor celor implicati in fenomen, sa contribuim la un parcurs cat se poate de pozitiv pentru acesti jucatori.

Care ar fi plusurile constatate in ultima vreme?

Baschetul in Romania tinde sa devina un fenomen. Interesul crescut al mediei in general face ca din ce in ce mai multi copii sa se indrepte catre baschet. Jucatorii straini din prima divizie atrag ca un magnet multi copii la meciuri si multi dintre acesti jucatori straini devin modele pentru ei. Sunt cu siguranta si jucatori romani pe prima scena care constituie adevarate modele de urmat, si ma refer la Virgil Stanescu, Catalin Burlacu, Bogdan Popescu, Virgil Carutasu etc.

Dar minusurile?

Sunt prea multe tentatii in Romania de azi pentru copii. Am imprumutat, firesc as spune, si lucrurile pozitive, dar si pe cele negative, din nefericire, de la statele occidentale...

In calitate de coordonator pe zona Brasov in "PerformBaschet", ce ne poti spune despre receptivitatea si motivarea copiilor? Cum au raspuns antrenorii?

Din punctul meu de vedere, programul "PerformBaschet" are doua tinte distincte, in egala masura importante. Ne dorim sa implementam notiunile fundamentale tinerilor jucatori dar si tinerilor antrenori. Deci, jucatorii si antrenorii impreuna pot acumula experienta de baza atat de necesara pentru activitatea lor urmatoare. Cu mare satisfactie subliniez ca in zona pe care o coordonez atat jucatorii cat si antrenorii dau dovada de mare raspundere pentru activitatea pe care o desfasoara. Va dau cateva nume de jucatori, din zona Brasov, care la generatia `98 si `99 sunt convins vor fi printre varfurile de generatie. La fete, surorile Armanu, Cati si Teodora, Demetre Nora, Ferariu Maria, care este nascuta 2000, iar la baieti, Calancea Sergiu, toti componenti ai CSU Cuadripol Brasov. Cea mai mare satisfactie este ca datorita acestui program national de dezvoltare pot da si numele mai multor antrenori care sunt convins in viitorul cat mai apropiat vor avea un cuvant greu de spus: Rosu Eugen, Marincovici Nenad, Ghisoi Ciprian, Bogdan Oancea, Armanu Razvan. Sunt cu totii fostii mei jucatori si actualii mei colegi. In afara antrenorilor si jucatorilor, tin sa subliniez colaborarea excelenta cu parintii copiilor. Realmente avem in parinti un sprijin neconditionat. Si, evident, din partea Federatiei Romane de Baschet.

Daca ar fi sa convingi copii, de ce crezi ca ar trebui sa aleaga sa vina la "PerformBaschet"?

Din foarte multe puncte de vedere. Cred chiar ca din toate punctele de vedere. Daca latura perfectionarii fiecarui jucator este determinanta, la fel de important este si faptul ca acesti copii socializeaza, desfasoara o activitate intr-un mediu propice performantei. Practic, din doua in doua saptamani sunt impreuna, sunt feriti de tentatiile din jurul lor si se pregatesc ca sa-si imbunatateasca tehnica individuala. Ceea ce ii ajuta pentru viitorul baschetbalistic si nu numai. Se stie ca foarte multi dintre colegii lor, sambata si duminica in care ei se antreneaza in cadrul programului, merg in cluburi sau stau in fata calculatorului sau fac alte lucruri poate mult mai nocive. Suntem constienti ca nu toti cei care participa la program vor ajunge jucatori, dar ne dorim pentru toti un cadru foarte bun. Departe de tentatiile nocive ale societatii.

Crezi ca va da roade programul "PerformBaschet"?

Programul "PerformBaschet" va fi eficient numai daca pregatirea acestor copii este continuata cu toata seriozitatea la echipele lor de club. Este foarte important. Mai mult, consider ca trebuie sa dezvoltam inca un program care sa fie o continuare a acestuia, in care sa se treaca la o noua etapa de pregatire pentru jucatori. Din "PerformBaschet", jucatorii pleaca cu elementele de baza insusite dar daca raman doar cu atat nu este suficient. Turcii au continuat cu "Mandria Turciei - 12 Oameni Giganti In Scolile de Baschet", un program ce include 56 de antrenamente si care se bazeaza pe individualizarea pe posturi. Tot ce facem acum pentru sectorul juvenil, facem de fapt pentru baschetul romanesc, pe care cu totii il dorim din ce in ce mai performant.

Iti multumim pentru amabilitate si iti dorim mult succes in continuare!

Mircea Cristescu: "Copiilor le este foame de baschet!"

Autor: Federatia Romana de Baschet

In urma cu doua decenii, internationalul Mircea Cristescu a parasit Capitala pentru Cluj, transferandu-se de la Steaua la Universiatatea, si a contribuit din plin la anii de glorie ai echipei antrenate pe atunci de regretatul Gheorghe Roman. Stabilit in Cluj impreuna cu familia (n.n. – s-a casatorit cu fosta mare baschetbalista Ildiko Manases), Cristescu a intrat in istoria baschetului romanesc si prin recordul, nedoborat pina in prezent, realizat in Divizia A: 24 de cosuri de 3 puncte (12.10.1992)! Dupa ce si-a agatat ghetele-n cui a ramas fidel sportului care l-a consacrat si a inceput sa se ocupe de dezvoltarea baschetului din orasul de pe malurile Somesul, ocupandu-se de destinele clubului U-Mobitelco BT Cluj-Napoca. Tinand cont de implicarea sa in fenomen, in 2010, Biroul Federal al FRB l-a desemnat coordonatorul zonei Cluj in Programul National de Dezvoltare “PerformBaschet, un pas inainte”, o numire care s-a dovedit a fi benefica pentru indeplinirea obtictivelor acestui proiect initiat si derulat de FRB in toate regiunile importante ale tarii. Astazi va oferim un interviu in exclusivitate cu Mircea Cristescu despre "PerformBaschet"

De curand a inceput o noua actiune “PerformBaschet, un pas inainte” cu generatia '98 si '99, dupa cele cu generatiile ’95, ’96 si ‘97. Cum raspund copii si antrenorii la actiunile din zona Cluj?

Pot sa spun ca generatia ’98 si ‘99 cu care s-a inceput o noua actiune in programul “PerformBaschet” este chiar entuziasmata si dornica de munca in cadrul noilor antrenamente de pregatire. In ceea ce priveste antrenorii din zona pe care o coordonez, afirm cu tarie ca acestia sunt deja familiarizati cu acest program si cred ca au raspuns foarte bine pina in prezent.

Cum a decurs pina acum programul initiat de Federatia Romana de Baschet?

In zona Cluj ne mandrim cu o prezenta mare a sportivilor la antrenamentele din “PerformBaschet”, mai ales ca de aceasta data au avut un target de atins, si anume acela de a-si indeplini visul de a face parte din lotul national. Astfel, participantii au depus o munca sustinuta pina acum si cred ca acest lucru s-a vazut in progresul sportivilor…

Ca fost mare jucator si actual presedinte de club, ce ne puteti spune despre actualele generatii de copii?

Discutand despre acest aspect, vreau sa plec de la ideea ca intotdeauna copii nu au vreo vina atunci cand nu dau rezultate. Vinovati consider ca suntem noi, cei care ii indrumam si din acest punct de vedere pot sa spun ca programul “PerforBaschet”, in sfarsit, dupa atatia ani de seceta a unei pregatiri speciale pentru jucatorii de valoare si nu numai, a venit ca si o gura de oxigen. Cand eram de varsta lor nu am beneficiat de un astfel de program, dar in schimb in acea vreme sportul era politica de stat. Aveam scutire permanenta de frecventa de la scoala, dar asta nu inseamna ca neglijam scoala, ci doar ca trebuia sa invatam in cantonamente si sa ne dam lucrarile si tezele in perioada in care ajugeam la scoala, separat de restul clasei. Iar perioada de pregatire era mult mai mare, aveam mult mai multe antrenamente pe saptamana, aveam turnee internationale (uneori, si cate doua turnee intr-o luna) si in aceste conditii am progresat. Punctual, raspunsul la intrebarea dumneavoastra este ca pot sa spun ca in ziua de astazi copii sunt mult mai dinamici si de abia asteapta sa fie directionati. Cred ca locul in care suferim cel mai mult este pregatirea atletica a sportivilor, a baschetbalistilor. Dintr-un corp atletic, intr-un timp foarte scurt poti sa scoti un baschetbalist, pe cand dintr-un copil care cunoaste toate procedeele si nu este si atlet nu va ajunge niciodata un baschetbalist de top.

Care ar fi plusurile aduse de Programul "PerformBaschet"?

In primul rand atentia speciala a antrenorilor asupra valorilor din generatiile respective si sansa “sleeper”-silor de a exploda. In plus, pe langa o crestere a tehnicii individuale, pot sa remarc si o usoara schimbare pozitiva in mentalitate, ceea ce cred ca este foarte important.

Dar minusurile constatate in timp?

Fiind un program de voluntariat, este bine ca se bazeaza doar pe pasiune si pe dorinta de a dezvolta baschetul, dar cred ca copii ar trebui motivati, ca si antrenorii, si cu niste experiente internationale. Si aici, pot da exemplul antrenorului din Israel sau a antrenorilor din NBA Developpment care au venit la Bucuresti, dar care cred ca ar trebui sa vina si in zonele din tara. De asemenea, cred ca ar putea fi trimisi liderii de generatie pentru a face parte si din programul din Turcia si de a avea parte de pregatire comuna intre generatiile din cele doua tari.

In calitate de coordonator pe zona Cluj ce ne poti spune despre receptivitatea si motivarea copiilor?

In orasul nostru, baschetul este nu doar un sport, ci este un motor de dezvoltare al societatii. De aceea, toti copii din Cluj au raspuns si vor raspunde pozitiv la astfel de programe, deoarece “le este foame de baschet”.

De ce credeti ca ar trebui sa aleaga copii sa vina la actiunile "PerformBaschet"?

Fiind un program initiat si dezvoltat de catre Federatia Romana de Baschet consider ca orice antrenor din tara ar trebui sa ghideze copii catre acest program si de asemenea toti copii, impreuna cu parintii, vor putea avea si o alta sansa de pregatire pe care o pot compara oricand cu ceea ce fac de obicei, la cluburile unde sunt legitimati.

Credeti ca va da roade Programul "PerformBaschet"?

Daca ne gandim la rezultate pe plan international, care de altfel este singurul criteriu la care ar trebui sa ne raportam, acest program nu va avea succes decat printr-o munca asidua a tuturor centrelor si in colaborare cu multe meciuri internationale. Astfel, ca si copii de 15 ani care au inceput acest program anul trecut sa poata sa intre in primele 8 echipe din Europa la 17 sau 18 ani…

Un mesaj de incheiere pentru copii si antrenori...

Baschetul este un sport mult prea frumos si peste toate problemele pe care le avem zilnic. Minutele de antrenament sau de meci sunt printre putinele minute din viata care ne fac sa luptam, sa pierdem, sa castigam, dar mai presus de toate sa ne indeplinim visele printr-un simplu joc.

© 2012 - 2024 Dan Calancea | Un proiect MediaMind