ISTORIA SE REPETA...
Ceea ce s-a intamplat in decembrie 2009 la turneul de minibaschet din Bucuresti, s-a repetatsi in decembrie 2010. Echipa noastra nationala a castigat turneul. In materialul trecut propuneam un scenariu care urmeaza sa fie infirmat sau confirmat in urmatorii doi ani. Mai direct, convingerea mea, bazata pe desfasurarea evenimentelor in ultimii cel putin 15 ani, este ca atunci cand vom reantalni aceste echipe sarbesti, vom pierde la diferente considerabile.
Din nou spun ca aceasta tema este probabil una dintre cele mai importante probleme ale baschetului romanesc.
Din nou spun ca cea mai mare raspundere pentru ceea ce sa va intampla revine
ANTRENORULUI
Am asistat inainte de turneu la cateva antrenamente ale nationalei noastrefbaieti nascuti 1998 ) si atunci am hotarat ca voi pune pe hartie aceste lucruri fundamentale despre blocaje. Initial doream sa ma limitez doar la elemente strict fundamentale, dar am dezvoltat foarte mult cu convingerea ca toti antrenorii de juniori si nu numai, vor gasi aceste pagini extrem de interesante. Sunt constient ca unii antrenori nu vor fi in totalitate de acord cu aceste pagini. Dar ca si in materialul trecut, daca cineva are ceva de adaugat, sau nu este de acord cu anumite aspecte, rog pe acea persoana sa-mi trimita un e-mail.
Fiecare antrenor trebuie sa fie el insusi. lata cateva lucruri despre care cred ca sunt importante si in viata si in jocul de baschet. Luati de aici numai ce se potriveste cu personalitatea si stilul vostru propriu de a antrena.
Cand aveam 12 sau 13 ani, m-am dus pe plajajmpreuna cu fratele meu sa infruntam valurile. Am venit acasa la pranz sa mancam jar bunica ne-a facut cate un sandvis. Ne placeau foarte mult si mancam asa ceva tot timpul. Cand l-am terminat, mai aveam cate un mar mare. Bunica mi-a spus:"Dane, ia marull'Mar eu i-am spus :"Nu, il vreau, dar nu il mananc. "Ea a intrebat:"De ce ?". lareu i-am raspuns:"ll vreau, dar daca mananc nu voi putea intra in apa o ora din cauza crampelor". Am ajuns inapoi pe plaja. S-a starnit vantul si s-a facut prea rece ca sa inotam. M-am asezat pe mal, prea mic ca sa inteleg ca gandesc. Dar, ma gandem, e prea frig ca sa ma due sa inot ;as vrea sa fi mancat marul. Pe la 21 de ani mi-am zisf'Voi manca maruP'. Fa ce trebuie sa faci, atat timp cat nu faci rau altor oameni
Toata lumea trebuie sa viseze. Nu conteaza ce vise ai, dar viseaza la ceva maret. Doreste-ti ceva. Nu lasa viata sa treaca pe langa tine. Nu ramane retras in colt. Nu fi un individ oarecare ce merge pe strada fara tinta. lncearca sa ajungi la raftul de sus. Exista doua cai pe care poti merge in viata. Una este cea a vulturilor din munti. Cealalta este la nivelul picioarelor tale; esti atat de mic!
Majoritatea celor din profesia noastra le este teama ca ar putea gresi. Pot intelege asta. Oricine poate gresi, aproape tot timpul. Dar nu poti astepta pana la al cincilea time-out ca sa faci o corectie. Pur si simplu nu trebuie sa astepti. Nu-ti fie frica sa gresesti. Nu esti un director care poate postdata o nota oficiala. Ceea ce faci ca antrenor este la vedere. Nu exista echitate in profesia asta. Trebuie sa accepti acest lucru. Este un tip de presiune foarte, foarte barbateasca. Cand castigi un meci ai parte de echitate timp de o zi. Ai o zi de gratie;nu o lasa sa treaca pe langa tine.
Nu-ti fie frica de esec. Nu sta in apa mica. Profita de reflux si du-te in larg. Nu este nici o problema daca te duci si te intorci fara nici un peste. Singura rusine in viata este sa nu incerci sa faci ceva. Daca te duci pe mare si nu prinzi peste, ce importanta are?Dar trebuie sa te duci.
Toti vom abandona profesia la un moment dat. Va veni clipa in care va trebui sa ne luam ramas bun, usor-usor, de la activitatea de antrenor. Sa ne bucuram de ea cat timp o practicam. Faceti ceea ce credeti ca e bine. Nu incercati sa faceti pe placul celor din conducere. Ei te vor parasi daca asa trebuie. Loialitatea voastra trebuie sa fie fata de familie in primul rand, fata de jucatorii vostri in al doilea rand si fata de clubul vostru in al treilea rand.
Incearca sa-i inveti pe jucatori Jntr-un mod aspru#sa evite invidia. Trebuie sa-i faci sa colaboreze si singurul mod de a avea cooperare in echipa este sa elimini invidia. Eliminarea invidiei este solutia, este cheia jocului, asa ca trebuie sa insisti in aceasta directie. Trebuie in permananta indusa idea ca vom reusi IMPREUNA. Daca toti mergem in acelasi sens IMPREUNA, merita totul. Uneori te confrunti in echipa cu o situatie in care un tip paseaza tot timpul numai cu un anumit jucator. Ei vin la antrenament impreuna si pleaca impreuna. Trebuie sa-i faci sa se desparta si trebuie sa-i supraveghezi indeaproape. De cele mai multe ori, asta se intampla inconstient. Asa se formeaza "bisericutele '. Depinde de tine sa urmaresti lucrurile astea si sa ai grija de ele.
Nu complica lucrurile. Nu te complica. Nu incerca sa bagi in cap cu forta niste cunostinte unor tineri care nu pot sa le absoarba. Da-le doar ce pot absorbi.
Nu-i lasa pe jucatori sa vada ca esti incordat. Ei se molipsesc si devin si ei incordati.
Nu trebuie sa ai probleme in a sti cine este seful. Trebuie sa stii ca tu esti seful. Tu stii ca atunci cand scorul este 72-72, toata lumea va tacea Jar tu vei hotara ce sa faci. Nu incerca sa demonstrezi nimanui ca tu conduci. Daca trebuie sa demonstrezi ca tu esti seful, inseamna ca nu esti seful.
Singurul motiv pentru care tip la un jucator este ca are talent. Daca nu as crede ca are talent, nu as tipa la el. Nu este o problema daca un jucator nu are talent;dar cand un jucator este talentat este obligatia ta sa-l faci sa si-1 valorifice. Trebuie sa-ti studiezi jucatorii, ca sa stii ce este cel mai bine pentru fiecare in parte, pentru ca sa obtii maximum din talentul lor.
Nu ii pune niciodata in situatia "ori-ori". Acesta este primul pas spre nebunie. Este ca pescuitul la copca. lncearca intotdeauna sa Iasi o crapatura, in asa fel incat amandoi sa puteti iesi dintr-o situatie cu demnitate. Nu uita, crapaturile se fac intotdeauna mai mari.
Pentru a nu avea surprize in joc, spune-le jucatorilor:"Puteti face ce vreti in afara terenului de joc, dar pe teren, eu sunt disciplina '. De aceea am lasat un jucator sa fie uneori vulcanic pe banca. Cand a revenit in teren el a facut ceea ce trebuia sa faca.
Aveti grijaICa antrenori construiti un lucru frumos, dar nu incurcati lucrurile. Trebuie sa aveti grija intai de familie.