DanCalancea

CUM SA DEVII UN ANTRENOR MAI BUN

CU WILL REY

``A antrena inseamna a preda``este o expresie care a fost aproape si dragi inimii mele pe intreaga perioada cat am lucrat in aceast domeniu. Ca antrenori noi suntem profesori. Jucatorii nostrii sunt studentii nostrii,sala de antrenament este sala de clasa.

Aveti aici o serie de idei care va pot servi in imbunatatirea in acest domeniu.

CE SPUNE UN ANTRENOR IN VARSTA UNUI TANAR ANTRENOR?

FIECARE ANTRENOR trebuie sa se intrebe in fiecare sezon urmatoarele lucruri:

  • Cum pot sa-mi imbunatatesc si mai mult cunostintele in acest nou sezon?
  • Cum pot face sa am o mai buna comunicare cu jucatorii mei,cu parintii acestora si cu suporterii,cu conducerea in acest nou sezon?
  • Cum pot sa-mi imbunatatesc conditia fizica si dieta?
  • Acord suficient timp sotiei si copiilor mei?
  • Care sunt obiceiurile care trebuiesc corectate ?
  • Ai un set de obiective pentru acest nou sezon?

UNELE ganduri suplimentare de la un antrenor mai in varsta:

  • Nu uita niciodata importanta celor 6P(``Proper planning positively prevents poor performance``
  • Planificarea corecta previne pozitiv performanta slaba)
  • Bun, mai bun si cel mai bun…Eu nu sunt niciodata odihnit pana cand bunul nu este cel mai bun si cel mai bun nu este primul.
  • Intre cele mai bune trei active ale oricarui antrenor regasim sufletul,sanatatea si reputatia lui.

1. IN CAZUL IN CARE NU ESTE RUPT,FIXATI-O ORICUM

Cauta intotdeauna modalitati mai bune pentru ceea ce faci. Asigurati-va cele mai eficiente metode de predare. Cei mai buni profesori, sunt,in general,cei mai buni studenti si nu se opresc niciodata din invatare. Cei mai buni profesori sunt ``experti``in zona lor. Atunci cand ne vom opri din perfectionare vom fii morti.

2. PLANUL DE MUNCA,MUNCA DUPA PLAN

,

Organizarea este inima unei bune predari. Trebuie sa stii ceea ce ai de predat,cum ai de gand sa predai,cand trebuie sa predai,cui trebuie sa predai si de ce trebuie sa predai.

3. FORMULA K. I. S. S.

Este testata in timp si inca mai suna adevarat si astazi :``Keep It Simple,Stupid!``. Fii clar in lucrurile pe care le transmiti. Intreaba-te daca ceea ce faci este necesar pentru succes. Simplitatea este oportunitatea calitatii.

4. CONSTRUIESTE IN STANCA,NU IN NISIP

Preda intai bazele si construieste progresiv apoi lucrurile din ce in ce mai dificile. Ca si in constructia unei case, fundatia este cea care trebuie sa reziste la furtunile ce urmeaza sa vina.

5. AI O VIZIUNE PENTRU JUCATORII TAI

Ce vezi pentru fiecare jucator in parte si pentru intregul colectiv?Poti descrie ce urmeaza ei sa devina?Nu subestima valoarea jucatorilor in procesul de predare efectiva.

6. ATITUDINI SI TEHNICI

Impreuna cu predarea tehnicilor, invata jucatorii sa faca aceste tehnici intangibile in cele mai dificile cazuri. Astfel ei sunt condusi catre un inalt nivel al executiei.

7. NE AMINTIM CEL MAI BINE CEEA CE VEDEM

Jucatorii invata mult mai bine ceea ce vad decat ceea ce aud. In timp ce explicati tehnicile corecte aveti grija sa le si exemplificati.

8. DIRECT LA SUBIECT

Fiti concisi in explicatii si demonstratii. Cat dureaza atentia jucatorilor?Nu coplesiti jucatorii cu prea multa informatie intr-un interval de timp scurt.

9. SPUNE-O O DATA,FA-O DE ZECE ORI

Jucatorii invata mai bine executand. Repetitia este mama invataturii.

10. MUNCESTE NU DOAR PENTRU A ANTRENA, MUNCESTE CORECT

Pretinde executii corecte de la jucatorii tai. O singura repetare nu este suficienta,conteaza numarul de repetari de calitate. Impune disciplina si rezistenta mentala atat din partea ta, cat si din partea jucatorilor. Antrenorul trebuie sa se recunoasca in performanta jucatorilor. Obiceiurile, bune sau rele,sunt greu de modificat.

11. PREDA PAS CU PAS

Odata ce tehnica a fost explicata si demonstrata corect,invata jucatorii sa o foloseasca eficient. Cand opresti tot grupul pentru a explica pentru un singur jucator, ai grija ca toti ceilalti sa profite.

12. NU DA VINA PE CEI CARE SE ANTRENEAZA MAI SLAB

Daca unele lucruri nu au succes,evalueaza-le. Cum poti munci mai bine cu jucatorii tai?Roaga un alt antrenor sa evalueze munca ta si accepta critica. Asculta jucatorii tai, in special pe cei cu experienta,este uimitor cate lucruri poti invata.

© 2012 - 2021 Dan Calancea | Un proiect MediaMind