BELGRAD 2009, SHENZEN 2011
Dupa Olimpiada, Universiada este cea mai importanta competitie sportiva de pe mapamond. Sa participi la un eveniment de o asemenea anvergura este o experienta unica din toate punctele de vedere. Ma consider un antrenor implinit pentru ca am avut privilegiul sa conduc nationala Romaniei la ultimile doua editii.
Rezultatele sunt de exceptie pentru baschetul romanesc, iar nucleul de jucatori rezultat in urma competitiilor poate sitrebuie sa constituie un punct de plecare pentru un viitor lot de seniori care sa fie capabil sa aduca satisfactii deosebite.
Vlad Moldoveanu, Titus Nicoara, Andrei Mandache, Ionut Dragusin, Adi Gutoaia, Mihai Silvasan, Loti Lazar, Bogdan Tibarna, Paul Chetreanu, Santa Szabo carora se pot alatura si alti jucatori precum Adi Blidaru pot dovedi ca alcatuiesc o generatie susceptibila de mare performanta care sa continue lucrurile bune incepute de generatia lui Virgil Stanescu si Catalin Burlacu.Am trait alaturi de acesti minunati jucatori momente fantastice!
La Belgrad nimeni nu ne vedea capabili sa trecem de grupa(Lituania, Emiratele Arabe, Mexic si noi) si am ajuns sa ne luptam cu sanse pentru calificarea in sferturi.Egalitate intre noi, Germania si Letonia (noi am invins Letonia, care a invins Germania, jocul decisiv care a stabilit echipa calificata in sferturi fiind Romania - Germania).
Puteam pierde pana in noua puncte si ne calificam. 12 puncte Germania; poate aruncarea lui Mihai Silvasan din ultima secunda cu Letonia, cand mingea s-a invartit mult pe inel si efectiv nu a vrut sa intre in cos putea sa insemne sferturi pentru noi.Am terminat pe locul 13, printre invinsele noastre numarandu-se echipe de calibru precum Grecia (88 - 82) sau Italia (90 - 88). Titlul suprem a revenit Serbiei dupa finala cu Rusia.
Sapte componenti ai castigatoarei au facut imediat parte din lotul de seniori al Serbiei. Toti joaca acum la echipe puternice din Euroliga. Am ramas impresionat de jucatorul Bjielica Nemanja (acum joaca in Euroliga), care la 2.10m putea juca orice pozitie, dar culmea cel mai mult a fost folosit pe pozitia 1! La acel moment rezultatul insemna una dintre cele mai bune performante din baschetul romanesc la nivel de lot national din ultimii 20 de ani.
La Shenzen, dorinta mea era sa depasim acest rezultat. La primul antrenament din Bucuresti domnul profesor Vulc a spus ca nu crede ca vom reusi safacem o victorie cu actualul lot (varsta nu le mai permitea participarea lui Dragusin, Silvasan, Chetreanu).
Grupa din care am facut parte a fost una mult mai dificila ca cea de la Belgrad: China, Germania, Brazilia, Cehia, Emiratele Arabe si Romania. Primele doua clasate mergeau mai departe. Am avut un prim joc de pregatire la Bucuresti cu lotul national de seniori. Ambitii si rivalitati mari intre jucatori.Am reusit sa castigam acel joc (86 - 81). Un prim plus. Au urmat doua turnee in Cipru si Portugalia. In Cipru, intr-o seara am facut un pariu cu domnul Vulc, pariu taiat de fostul mare arbitru Marius Marinescu. Eu am mizat pe faptul ca in China vom depasi performanta din Serbia (domnul Vulc a spus ca bucuros onoreaza pariul si firesc doreste sa piarda ).
In Portugalia am intalnit unele dintre nationalele de seniori cu un clasament impresionant . Poate ca pentru multi, dintre cei care nu sunt in interiorul fenomenului, Iran si Angola nu inseamna mult, dar Iranul este una dintre cele mai puternice echipe de pe continentul Asiei (dubla campioana 2008 si 2009) iar Angola este in ultimii 10 ani de opt ori campiona Africii. De altfel locul 12 Angola si 20 Iran in clasamentul FIBA (in care Romania nici nu figureaza) spune absolut tot de valoarea celor doua formatii.
Victorie cu Angola !92 - 88! Fabulos! Noi, nu cu echipa de seniori ci cu cea universitara. Vlad Moldoveanu SENZATIONAL, realmente de neoprit, 45 puncte!A fost momentul in care am fost convins ca-mi voi indeplini dorinta.
Dupa o festivitate de deschidere grandioasa, in prezenta a peste 70.000 de oameni toti participantii au intrat in febra competitiei. Grupa din care am facut parte a fost fara discutii una dintre cele mai puternice lucru demonstrat si de clasamentul final.
China (echipa gazda), Germania, Cehia, Brazilia extrem de solide.
Pe o singura victorie mizam 100%, cea cu Emiratele Arabe Unite.
Care vor fi cele doua echipe, din cele sase, care se vor califica in faza urmatoare?
Primul joc cu Brazilia. Am pierdut 77 - 74 dupa prelungiri, in ultimile 4 secunde de joc regulamentar am avut cinci aruncari, din pacate ratate (Dani Popescu doua libere, recuperare ofensiva Loti Lazar si ratare de sub panou, Bogdan Tibarna la fel, inca o recuperare ofensiva si pas la Vlad Moldoveanu care in ultima secunda a aruncat de trei puncte). Al doilea meci cu Germania a insemnat inca o infrangere si sansele de calificare deveneau tot mai putine. A urmat jocul cu China si practic o noua infrangere insemna ratarea calificarii.
Este fabulos sa invingi o echipa sustinuta de peste 18.000 de spectatori! 98 - 80 Romania! Ne mentinem, chiar daca cu sanse mici, in lupta pentru calificare. Dupa trei jocuri, practic Germania este calificata, noi in lupta pentru locul doi pornim cu sansa a treia. Urmeaza Cehia, probabil ce mai buna echipa din grupa.
In prima zi a pierdut cu Germania datorita unei accidentari stupide intre cei mai buni doi jucatori cehi. Aveau opt puncte cu cinci minute inainte de final si au pierdut in prelungiri. Vor fi in formula completa cu noi. Marturisesc ca nu am putut dormi toata noaptea de dinaintea jocului.
Dimineata la ora 10.00, inainte de antrenament am avut analiza video. Nu numai ca ne trebuia victoria, dar era importanta si diferenta de scor(peste 15 puncte!).
Aveam de luptat si cu complexul jucatorilor mei fata de cehi.Pierdusera, nu cu mult timp in urma cu Cehia la campionatul european "U20" la 40 puncte. Sunt convins ca jocul a fost castigat la aceasta sedinta tehnica. Cuvintele au plecat de pe buzele mele firesc, oprindu-se la fel de firesc in inimile acestor tineri deosebiti.
Sunt convins ca nu toti au crezut ca suntem capabili sa invingem, sunt convins ca lucrurile puteau avea si alta desfasurare, dar am privit jucatorii in ochi si inca o data am stiut ca vom castiga. Infrangerea insemna sa jucam pentru locurile 20-25.
Victoria nu insemna calificarea in sferturi decat cu conditia ca in urmatoarea zi Cehia sa invinga Brazilia(am spus jucatorilor din prima zi ca Cehia castiga cu Brazilia). A fost, din punct de vedere tactic, o capodopera de meci.
Practic tot ceea ce am stabilit dimineata s-a intamplat seara la joc. Primul sfert am alternat trei forme de aparare, incercand, din punctul meu de vedere, in primul rand sa inoculez foarte multa incredere jucatorilor mei.
19-8 noi!
Dar mai era mult, foarte mult! Sferturile 2 si 3 au fost castigate de cehi 23 - 21, 25 - 22. Ne era necesar un sfert patru de exceptie.
Si asa a fost sa fie: 25 - 15 noi!VICTORIE 87 - 71!
Ma uit la Vlad, nu stim daca sa ne bucuram prea mult sau nu. Din nou Vlad a fost imperial. Capitanul echipei pleaca la autografe.
Marko Miro, antrenorul ceh, parca desfigurat, vine si ne felicita. Cred ca la fel de desfigurat ii urez succes in jocul cu Brazilia. "Stai linistit, voi castiga!"
La ora 23.00 ajungem la camere. Cum sa stau linistit? Sigur noi vom castiga cu Emiratele Arabe, dar, mental, Cehia este capabila sa treaca peste acest soc? Analizez un joc al arabilor. Ma pun in pat pe la 2, dar peste 15 minute ma ridic si plec afara. E clar a doua seara consecutiva fara somn. Surpriza, pe o alee ma intalnesc cu antrenorul Braziliei. Stam de vorba cam 30 minute. El spune ca nu crede ca invinge Cehia si ne calificam noi, eu spun ca vor castiga si se vor califica ei. Sigur amandoi ne dorim sa fie exact invers, ceea ce pana la urma si recunoastem.
La antrenamentul de dimineata starea de spirit este ponderata. Cehia - Brazilia se joaca la ora 14.00. Toti baietii sunt in camere si Andrei Mandache tine legatura cu un prieten care este in sala si ii comunica tot timpul scorul.Tensiunea atinge cote maxime. Un urlet comun de bucurie rasuna in camin. Victorie Brazilia! Hai Romania!
Suntem in sferturile de finala ale Campionatului Mondial Universitar!Adi Gutoaia ma anunta. Ma duc la Andrei pentru o confirmare oficiala. Nu este sigur, se gandeste sa nu fie cumva o farsa. Incerc sa ma comport normal. Simnt ca explodez.
O rugam pe atasata noastra sa sune pentru a afla rezultatul.
Da!Da!Da! Sunt tare nerabdator ca cehii sa revina in campus pentru ai strange mana lui Marko(probabil ca in doua ore ajung de la sala in carea au jucat). Trei echipe la egalitate de puncte pe locul doi, Cehia, Brazilia, Romania si noi mergem in sferturi!
Trimit mesaje in tara, familiei mele, domnului Vulc si multor altora, o sun pe doamna presedinta Carmen Tocala. Cu o zi inainte ma sunase, acasa fiind ora 3 noaptea pentru a ne incuraja!
Este adevarat am creat un pic de confuzie pentru ca inca nu am jucat ultimul meci cu Emiratele. Dar nu se mai poate intampla nimic. Intalnim, in sferturile de finala Canada, echipa ce nu a cunoscut infrangerea pana acum si a reusit sa invinga Serbia in grupa. Pregatisem cu o zi in urma toate jocurile Canadei. Dimineata la analiza jucatorii primesc fisele cu toate datele despre adversar. Ce bun este playbookul!
In tara s-a sugerat ca a fost o stare de automultumire si cu Canada ne-am lovit de o mentalitatea romaneasca des intalnita. Nu este adevarat! Baietii au facut tot posibilul sa ne calificam in semifinale, dar la ora jocului cu adevarat Canada a fost mai buna. Pana la urma Canada a jucat finala cu Serbia si aceasta din urma a reusit sa-si ia revansa pentru infrangerea din grupa. Puteam sau nu sa jucam semifinala? Sa nu fim ipocriti, cu totii ne-am fi dorit, dar la fel de adevarat este ca puteam ocupa si locul 20! Sa nu uitam ca se anticipa varianta nici unei victorii la Shenzhen!
In afara de competitia in sine si de fericirea sau tristetea pe care o aduce un meci castigat sau pierdut, Universiada inseamna si un spirit cu totul si cu totul aparte pe care numai inocenta varstei participantilor il poate da. Este foarte greu de descris in cuvinte ce inseamna o luna de zile intr-un sat universitar cu peste 10.000 de sportivi si antrenori de pe tot globul pamantesc. Si la Belgrad si la Shenzhen au fost prezenti sportivi din peste 150 de tari concurand la 15 discipline sportive. Este greu de descris orasul Shenzhen, un oras cu doar 20 de ani de existenta si cu o populatie de 14 milioane de locuitori, ce are ca strategie ca pana in anul 2050 sa se uneasca cu Hong Kong. Ma consider privilegiat pentru ca am avut sansa sa particip la doua editii de Campionate Mondiale Universitare, iar faptul ca rezultatele obtinute de nationala de baschet sunt de exceptie rasplatesc munca mea de antrenor din ultimii 15 ani de zile.
Ar fi o multime de alte lucruri interesante de subliniat, dar, inca o data, cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie bucuria prin care trece un participant la o competitie de asemenea calibru, asa ca las o mica parte din fotografiile realizate la cele doua competitii sa vorbeasca singure.
Sper, din tot sufletul, ca aceste rezultate sa fie imbunatatite de orice alt lot national indiferent ca este de juniori sau seniori.
Dan Calancea
Brasov, 11.11.2011
Dan Calancea: "Nu am urmarit in mod deosebit rezultatele in Portugalia!"
Autor: Federatia Romana de Baschet
Reveniti in tara de la Turneul International de la Guimaraes, tricolorii au intrat de astazi din nou in febra pregatirilor dinaintea Jocurilor Mondiale Universitare de vara de la Shenzen. Cu un lot caruia i s-au mai adaugat Radu Paliciuc (CSU Cuadripol Brasov) si Iulian Orbeanu (CSA Steaua Turabo Bucuresti), antrenorul Dan Calancea a condus astazi o sedinta intensa de pregatire, mizand pe tineretea si pe dorinta de performanta a tricolorilor nostri.
Antrenamentul de la Arena de Baschet din Bulevardul Basarabia a inceput la ora 10:30 cu o serie de exercitii de stretching, dupa care intensitatea a crescut progresiv. Antrenorul originar din Constanta, dar stabilit de peste doua decenii sub Poalele Tampei, a impus un ritm alert de la inceput si a alternat o gama larga de exercitii. Receptivi la cerintele staff-ului tehnic, jucatorii au incheiat primul antrenament al zilei cu serii de aruncari.
La finalul celor 90 de minute, selectionerul Dan Calancea a acordat un interviu in exclusivitate site-ului Federatiei Romane de Baschet in care a vorbit despre Turneul din Pregatire din Portugalia.
Ati revenit in tara dupa trei jocuri de verificare. Cum a fost acest turneu?
Apreciez ca a fost un turneu foarte util si foarte puternic, care a aliniat la start o serie de echipe cotate mondial foarte bine in clasamentul realizat de FIBA. Angola este pe locul 13, iar Iranul pe pozitia a 20 a, iar acest lucru spune foarte multe despre valoarea acestuia.
Mai avem mult de munca pentru competitia din China, dar sunt convins ca in timpul ramas baietii se vor concentra si impreuna vom lucra foarte bine, pentru a avea o prestatie buna la Shenzen.
Daca faceti o analiza a primelor meciuri de verificare care sunt plusurile si minusurile nationalei noastre?
Nu am urmarit in mod deosebit rezultatele, am reusit sa castigam un meci din cele trei. Am invins Angola, Campioana Africii de opt ori in ultimii noua ani, iar formatia Iranului a fost in urma cu doi ani Campioana Asiei. Ambele au participat la Campionatul Mondial. Sunt si plusuri si minusuri dupa acest turneu, partile negative fiind normale dupa o perioada asa scurta de pregatire pe care am avut-o pana acum. Tin sa subliniez insa atmosfera buna din cadrul echipei si prestatia de exceptia a unor jucatori.
Legat de prestatia unor jucatori...
Inainte de joc televiziunile din Angola si din Portugalia au realizat un scurt material prin care au subliniat ca Angola este cert favorita a acestui joc. Am replicat ca diferenta de valoare nu este contestata, dar niciodata rezultatul nu este cunoscut dinainte. Vlad Moldoveanu a avut un joc realmente de exceptie in acea intalnire cu Angola si practic a fost de neoprit. Nu doar ca a marcat 45 de puncte, dar procentajele au fost extraordinare: 60% la aruncarile de trei puncte...
V-am urmarit astazi la antrenament si ati tras foarte tare pe baieti.
Este adevarat, se lucreaza foarte bine, insa timpul este foarte scurt. Mai avem un turneu de pregatire in Cipru, in care speram sa aplicam ceea ce exersam la antrenamente si sa fie la fel de util ca si cel din Portugalia. Apoi ne vom deplasa in China si vom intra in focurile competitiei.
Cipru, in care speram sa aplicam ceea ce exersam la antrenamente si sa fie la fel de util ca si cel din Portugalia. Apoi ne vom deplasa in China si vom intra in focurile competitiei.
Tricolorii au ratat mult în prima jumătate a meciului şi au fost conduşi la pauza mare cu scuroul de 32-41
Cu un Vlad Moldoveanu în zi de graţie, 45 de puncte, şi cu alţi doi jucători care au marcat peste zece puncte, Titus Nicoară, 15, şi Andrei Mandache, 14, naţionala ţării noastre a produs supriza turneului internaţional de la Guimaraes învingând, duminică, scor 92-88, selecţionata similară a Angolei. În această întâlnire tricolorii s-au apărat exact şi au făcut faţă presiunii în momentele-cheie din joc.
După ce a pierdut primele două meciuri din turneu, cu Portugalia şi cu Iran, România a încheiat turneul de la Guimaraes cu o victorie. Selecţionata lusitană a câştigat această întrecere de verificare, în timp ce echipele naţionale ale Angolei, Iranului şi României au avut fiecare câte un succes în trei partide disputate.
Înainte de primul angajament, timp de aproape două minute, meciul a fost întrerupt deoarece instalaţia de 24 de secunde a sunat încontinuu şi nu a putut fi oprită de oragnizatori. În aceste condiţii, ambele echipe au fost retrimise la încălzire până când a fost rezolvată problema sirei. Dan Calancea a declarat înainte de joc: "Am întâlnit adversari puternici aici. Pentru noi a fost un turneu foarte bun şi cred că toate echipele invitate la Guimaraes s-au simţit minunat".
Adversarii tricolorilor s-au distanţat rapid pe tabela de marcaj şi au condus cu scorul de 7-1 după mai puţin de 120 de secunde, moment în care antrenorul Dan calancea a fost nevoit să ceară timp de odihnă. Angola a propus o apărare combinată, care a fost destul de greu de trecut în primele cinci minute, astfel că nu a surprins pe nimeni faptul că baschetbaliştii noştri nu au reuşit decât un punct, de la linia de pedeapsă, în timp ce gruparea africană a replicat cu 16.
Adrian Gutoaia a marcat primul coş din acţiune al tricolorilor abia la jumătatea primului sfert. Jucătorii români au continuat prin alte două reuşite consecutive, astfel că antrenorul naţionalei Angolei a întrerupt jocul la scorul de 18-7. Vlad Moldoveanu a înscris un coş spectacolos şi a mai redus din diferenţă, scor 10-20 în minutul şapte, în timp ce Andrei Mandache a închis prima perioadă cu o triplă şi a adus România la opt puncte de adversara sa, scor 16-24.
România s-a apropiat şi la un singur punct de Angola înainte de pauză
Vlad Moldoveanu, cu o triplă, şi Adrian Gutoaia, pe contraatac, au apropiat naţionala ţării noastre la un singur punct de Angola, adversarii având 26-25 după 14 minute de la debutul întâlnirii. Lipsa de concentrare în atac şi neatenţia la recuperare în faza defensivă a jucătorilor români au creat un parţial de 13-3 pentru Angola, astfel că, la jumătatea meciului, România s-a văzut, din nou, condusă la o diferenţă mai mare de opt puncte: 32-41.
După reluare, naţionala ţării noastre a propus, în defensivă, o apărare "în zonă" 2-3, lucru care i-a surprins puţin jucătorii din selecţionata Angolei. Tricolorii au câştigat patru mingi la rând, însă toate posesiile au fost pierdute în atac şi acest lucru s-a văzut şi pe tabela de marcaj, în minutul 24: 35-46, avantajul maxim de până atunci în această partidă.
Simao Santos a fost la un pas să ajungă la spital
La jumătatea celui de-al treilea sfert un jcător al gazdelor s-a accidentat foarte grav. Simao Santos a fost păcălit de fenta pe care a făcut Lazăr Laszlo. Baschetbalistul african a dorit să pună un capac spectaculos, însă Laszlo a simulat o aruncare şi a aşteptat ca advesarul său să sară. Santos a aterizat greşit, chiar pe pivotul tricolorilor şi nu a mai putut să se ridice de la podea câteva minute, acuzând dureri în zona stomacului. Angolezul şi-a revenit şi a luat loc pe banca de rezerve.
Vlad Moldoveanu a apropiat, din nou, România la doar două posesii, scor 44-48 cu trei minute înainte de finalul celui de-al treilea sfert, pentru ca Andrei Mandache să înscrie o triplă cu fault spre deliciul spectatorilor, astfel că diferenţa a devenit una minimă: 53-54. Cu zece minute înainte de finalul meciului, tricolorii au părut că pot câştiga o partidă în care au pornit cu şansa a doua. Înainte de ultima perioadă tabela de marcaj a indicat, pentru prima dată, un avantaj de două puncte pentru noi: 58-56.
Acelaşi Vlad Moldoveanu a realizat o nouă triplă spectaculoasă, fiind faultat în momentul aruncării. România s-a distanţat la 67-64, în minutul 33, după ce, în deschiderea sfertului decisiv, Dragoş Andrei a realizat diferenţa maximă pentru tricolori: 63-59. Moldoveanu, Laszlo şi Mandache au adus şapte puncte la rând, astfel că am condus cu 79-72 în ultimele patru minute ale întâlnirii, acesta fiind avansul maxim de până atunci obţinut de baschetbaliştilor noştri.
Finalul partidei a fost de infarct, Vlad Moldoveanu a fost imperial!
Ultimele 120 de secunde i-au găsit pe tricolori în avantaj, scor 81-79, însă adersarii au egalat prin două aruncări libere. Vlad Moldoveanu şi-a continuat recitalul şi a realizat, din nou, un coş cu fault, astfel că România a avut 84-81 cu 90 de secunde înainte de sirenă. Căpitanul tricolorilor au fost imperial în momentele-cheie şi a realizat o triplă de la mare distanţă în ultimele momente din meci la care a mai adăugat două libere, astfel că am avut 89-85 cu 12 secunde înainte de final.
Carlos Morais a marcat de la aproape opt metri şi a readus speranţele în tabăra Angolei, scor 89-88 pentru tricolori cu 11, 9 secunde rămase până la sirenă. Timp de odihnă cerut de banca noastră tehnică, mingea a ajuns la Vlad Moldoveanu care, cu 8, 7 secunde înainte de final s-a aflat la linia de "libere", ratând cea de-a doua aruncare, însă Titus Nicoară s-a aflat locul potrivit şi a recuperat, a pasat decisiv pentru acelaşi Vlad Moldoveanu care a finalizat când mai erau de jucat cinci secunde: 92-88!
Angola a mai încercat imposibilul însă o altă posibilă aruncare decisivă a fost recuperată de Vlad Moldoveanu, nimeni altul decât MVP-ul acestei întâlniri.
Naţionala universitară a României a reuşit să învingă selecţionata de seniori a Angolei.
La sfârşitul săptămânii trecute naţionala universitară a României s-a deplasat în Portugalia, acolo unde a susţinut un turneu amical alături de selecţionatele de seniori ale Portugaliei, Angolei şi Iranului. Reprezentativa antrenată de către Dan Calancea şi Cristian Achim a pierdut primele două confruntări împotrvia Portugaliei şi Iranului, izbutind însă în ultima zi surpriză turneului: victorie în faţa Angolei, scor 92-88. În partida transmisă live pe site-ul totalbaschet.ro Vlad Moldoveanu a fost omul meciului înscriind de unul singur 45 de puncte.
Câteva zile mai târziu Total Baschet a stat de vorbă cu Dan Calancea. Tehnicianul principal al lotului ce a făcut deplasarea în Portugalia a vorbit cititorilor site-ului despre meciurile susţinute săptămâna trecută, despre următorul turneu de pregătire, dar şi despre şansele României de a egala performanţa înregistrată acum doi ani în Belgrad.
Cum aţi caracteriza turneul din Portugalia? A fost unul benefic naţionalei noastre?
A fost un turneu extraordinar de puternic care a aliniat la start formaţii foarte bine cotate în clasamentul mondial alcătuit de FIBA. Angola este locul 12 mondial, iar Iranul locul 22 ceea ce spune foarte multe de valoarea acestor echipe. În ultimii 9 ani Angola are 8 titluri de campioană a Africii, iar Iranul a fost acum doi ani campioana Asiei, reuşind să învingă atunci în finală pe China. Toate aceste echipe, exceptând naţionala noastră au venit cu lotul de seniori. Doar noi am fost cu echipa universitară. Şi Angola şi Iranul şi Portugalia au jucat cu echipele de seniori. A fost un turneu foarte foarte util care ne-a arătat foarte clar şi plusurile şi minusurile echipei. Sperăm ca până la plecarea în China, în turneul din Cipru să îmbunătăţim lucrurile ce nu au funcţionat la parametrii normali în Portugalia.
Care au fost plusurile echipei după turneul din Portugalia ?
Ca şi plus aş remarca întreaga echipă din punctul de vedere al atitudinii, dar şi performanţa extraordinară a lui Vlad Moldoveanu în confruntarea cu Angola. Nu numai că a înscris 45 de puncte dar realmente procentajele sunt extrem de bune. Peste 60% la aruncările de 3 puncte, extraordinar, şi peste 90% la aruncările libere, a fost de neoprit în acel meci în care nimeni nu ne dădea nicio şansă. Angola era principala favorită la acel turneu.
Dar minusurile ?
Ca şi minus firesc pregătirea fizică nu este la paramentrii optimi pe care mi i-aş fi dorit eu în acest moment. Mulţi dintre jucători, după ce s-a terminat sezonul din Divizia A, este foarte clar că nu au continuat cu pregătirea individuală. Dar sperăm ca până la startul Universiadei, pe cât posibil, să ajungem la parametrii optimi.
Când se va desfăşura turneul amical din Cipru ?
Amicalul din Cipru va avea loc la sfârşitul săptămânii vitoare, în perioada 5-7 august. Acolo vom susţine trei meciuri de verificare, două împotriva Cipriului şi una împotriva Austriei. După care pe 8 ne întoarcem din Cipru, avem o zi de pregătire la Bucureşti pentru ca pe 10 să plecăm în China.
Când se va cunoaşte lotul de 12 jucători cu care veţi pleca în China ?
Cel mai probabil înainte de plecarea în Cipriu vom cunoaşte lotul de 12 jucători pe care ne vom baza. În Portugalia am fost 11 jucători, condiţiile de participare la Universiadă implică ca toţi cei participanţi să aibe sub 25 de ani şi să fie studenţi. Doar 11 jucători au îndeplinit aceste condiţii şi de aceea am plecat 11 jucători spre Portugalia deoarece nu am găsit alţii care să îndeplinească aceste condiţii.
Având în vedere rezultatul de acum doi ani, înregistrat în Belgrad, credeţi că se poate egala respectiva performanţă ?
Acum doi ani la Belgrad a fost probabil cea mai bună performanţă din ultimii ani ai baschetului masculin românesc. Am avut şapte meciuri cu cinci victorii, ne-a învins doar Lituania care era campioană europeană la zi şi Germania cu care ne-am luptat pentru un loc de calificare în primele 8 echipe ale lumii. Am învins formaţii precum Italia, Grecia, Letonia, formaţii ce sunt foarte greu de învins la seniori. Ne dorim foarte mult să repetăm performanţa de acum doi ani şi să o îmbunătăţim chiar dacă grupa de la această ediţie e mult mai dificilă decât aceea de acum doi ani.