DanCalancea

TRANZITIA

Termenul de tranzitie descrie trecerea unei echipe din faza defensiva in cea ofensiva(tranzitie ofensiva) si in egala masura vice versa(tranzitie defensiva).Este un aspect fundamental al jocului de baschet atat in ofensiva cat si in defensiva si ambele situatii trebuiesc analizate cu aceeasi seriozitate.Cu toate ca un segment important din antrenament se concentreaza pe fast break,termenul de tranzitie este mult mai apropiat deoarece se refera si la apararea adversarului in situatia de contraatac.

Eu cred ca multe dintre jocurile castigate sau pierdute sunt influentate de modul in care efectuam tranzitia, mai ales la nivelul juniorilor.Cred ca este important sa transmiteti tinerilor jucatori ca echipa care are cele mai mari sanse de a castiga un meci este cea care va realiza cel mai mare numar de lay-ups.Prin lay-ups inteleg aruncarile care au loc in spatiul de trei secunde pe patrundere .In mod normal aruncarile care sunt efectuate din acesta zona au cel mai mare procentaj de reusita.Acesta este de altfel un motiv pentru care apararile "full-court press" sunt atat de populare in baschetul modern;mingile pierdute produc numeroase oportunitati de lay-up.Dar contraatacul,este probabil, cea mai usoara modalitate de a realiza lay-up.Este incontestabil mult mai usor sa reusesti sa inscrii in situatii de superioritate numerica decat sa joci 5 la 5 pe jumatate de teren.O echipa poate obtine 15-20 de puncte intr-un joc prin tranzitie si poate avea o sansa mare de a castiga acel meci.Dar este posibil ca si adversarul sa realizeze acest numar de puncte inscrise prin tranzitie.Echipa care nu este capabila sa realizeze o buna tranzitie defensiva pentru a putea juca 5 la 5 pe jumatate de teren va fi dezavantajata.

Incerc tot timpul sa induc echipelor mele ideea ca prima optiune dupa o interceptie, dupa o recuperare defensiva sau dupa orice cos realizat de adversar sa fie contraatacul.Nu numai ca vom avea sansa de lay-up, dar va fi dificil pentru apararea adversarilor in jumatatea lor de teren sa se organizeze corect.Un alt motiv care nu trebuie neglijat cand discutam despre contraatac este faptul ca suporterii iubesc fazele create in aceste situatii de joc foarte rapid si rapid.

Ca antrenori trebuie sa munciti din greu la antrenamente pentru ca jucatorii vostrii sa dobandeasca toate elementele de baza ale tranzitiei foarte exact.Ignorand aceste detalii limitati echipele voastre, indiferent cat de mult se vor pregati ele, de exemlpu pentru pas sau sut, si le luati sansa de a fi echipe mai bune.

Tranzitia in ofensiva o impartim in doua parti principale: "Primary Break" si "Secondary Break". P.B. este situatia in care realizam o importanta superioritate numerica ce genereaza layup sau aruncari cu un mare procentaj de reusita.SB este situatia in care nu am reusit o aruncare simpla pe contraatac, de obicei atunci cand trei sau mai multi aparatori au revenit in terenul de aparare.In acest moment incercam optiuni de a inscrie cat mai simplu si rapid .Cele mai eficiente solutii trebuie sa includa oportunitatea de a juca post-up.

REGULI GENERALE PENTRU FAST BREAK:

1.Tot timpul dupa o interceptie,dupa o recuperare defensiva, dupa un blocaj cautati sa realizati contraatac.

2.Dupa ce este inscris un cos,jucatorul post imediat trebuie sa repuna mingia.Acesta trebuie sa dezvolte abilitatea de a prinde mingea din plasa, de a iesi in afara terenului si de a o transmite foarte rapid fundasului.O repunere intarziata distruge contraatacul dand posibilitatea defensivei sa se organizeze.Este important ca cel ce repune sa se miste in lateral si sa nu repuna de sub panou.

3.Al doilea jucator post de obicei are doua responsabilitati.Trebuie sa sprinteze cat poate de tare pentru a incerca sa primeasca in post up cand se intra in "Secondary Break" sau este "Trailer" si se afla langa top cand mingea este pasata la aripa.

4.Conducatorul de joc striga "Outlet".Trebuie sa aiba o buna viziune a intregului teren.

5.TOT TIMPUL pasati la omul deschis.Pasul are avantaj mult mai mare decat driblingul in castigarea secundelor.

6.Nu pasati jucatorilor care pot fi in dificultate,de exemplu dupa ce primesc pasul pot fi dublati.

7.Mingea in zona de mijloc a terenului.Imediat cum primeste mingea conducatorul de joc trebuie sa "impinga" cu dribling mingea in partea de sus a terenului.Daca nu este posibil trebuie sa incerce sa dribleze spre zona "outlet" in zona liniei de aruncari libere, ideal in 3-4 secunde cu maximum 3-4 driblinguri.

8.TOTI JUCATORII TREBUIE SA SPRINTEZE!De multe ori cand un jucator realizeaza o interceptie in terenul de atac ceilalti coechipieri stau si privesc cum acesta patrunde singur pentru lay-up.Absolut toti trebuie sa alerge cu acest jucator.Daca nu se realizeaza cosul trebuie sa avem oportunitatea de recuperare ofensiva si cos.O recuperare ofensiva in contraatac este ceva deosebit pentru orice echipa.Este de multe ori este usor de realizat aceasta recuperare si apoi inscrierea cosului deoarece responsabilitatea box-out este neclara.

9.Daca nu ne creem avantaj in primary break(pasul initial in contraatac in care cautam layup) mergem in secondary break.Este exact ca atunci cand esti surprins pe galben la semafor ca automobilist.Echipa nu trebuie sa se opreasca sa atace rapid.

MIDDLE LANE OUTSIDE LANES

TRAILER LANES

REGULI GENERALE PENTRU TRANZITIA IN DEFENSIVA

1.STOP THE BALL! Aceasta este regula de aur pentru tranzitia defensiva.

2.Contesta toate aruncarile.Lipsa de experienta a unora dintre jucatori, de multe ori lasa jucatorul cu minge deschis in tranzitie.Uzual, jucatorul gandeste "nu este omul meu".Este necesar cateodata sa avem pozitii diferite in tranzitie.

3.Sprinteaza catre spatiul de trei secunde prima data.Toti aparatorii la atacantul cu minge trebuie sa fie pozitionati intre minge si cos indiferent de locul in care se afla omul lui.

4.Cand este efectuata o aruncare, jucatorul aflat in apropierea top of the key trebuie sa se replieze in timp ce ceilalti patru incearca recuperare ofensiva.Aceasta ajuta sa fie prevenit contraatacul si realizarea de lay-ups.O alta optiune disponibila pentru antrenori este sa decida cine este jucatorul (de regula conducatorul de joc) sau cei doi jucatori(atunci cand sansele de recuperare ofensiva sunt mici) care asigura echilibrul defensiv.

SISTEME DE CONTRAATAC

PRIMARY BREAK

BREAK1: NUMBERED BREAK

"Numbered break" este probabil cel mai comun aspect care se invata, in particular la nivelul incepatorilor .Este foarte usor sa definiti concret pentru fiecare jucator roluri bine determinate.Este simplu ca fiecare jucator sa stie clar ce are de facut in contraatac fara nici un fel de confuzie.

Resposabilitatile jucatorilor sunt:

1.Point guard(1) tot timpul trebuie sa sprinteze spre"sideline outlet" dupa recuperare.Munca lui este sa impinga mingea sus in mijloc (figura1).

2.Aripile 2 si 3 trebuie sa sprinteze pe culoarele exterioare .Daca aripile sunt pe aceealasi culoar, aripa care se afla in fata taie pe aripa de pe partea opusa(figura2).

3.Jucatorii post 4 si 5 sprinteaza pe culoarele trailer.Primul jucator sprinteaza direct spre cos si este gata sa primeasca pas.Cand mingea este transmisa la aripa el taie catre minge si ocupa pozitia low post(figura3).

4.Celalalt jucator post asigura defensiva in cazul unei mingi pierdute si apoi in momentul in care se paseaza la aripa ocupa pozitie pe perimetru(figura4).Cu unele echipe eu am considerat ca este important sa desemnez cine este jucatorul care sprinteaza in post up("first trailer") si cine este "second trailer".Daca jucatorii post sunt confuzi cu responsabilitatile lor pot interveni situatii neclare.Definirea rolurilor ne ajuta sa simplificam si sa eliminam confuziile.Amandoi 4 si 5 pot avea si optiunea de trailer si de post –up.

BREAK 2: DOI FUNDASI

Dezavantajul la numbered break este ca poate fi neutralizat de echipe care stiu sa conteste outlet pass sau care pun cel mai bun aparator la conducatorul de joc.Prin "DOI FUNDASI" inteleg utilizarea a doi fundasi in declansarea contraatacului.Al doilea fundas poate fi mult mai dificil de aparat .Apararea lupta pentru a contesta cei doi fundasi si de a ajunge prima in spatiul de trei secunde. Mai departe aceasta varianta poate reduce presiunea pe jucatorul care dribleaza.Din experienta mea este mai usor sa intri in situatie de contraatac folosind doi fundasi,decat unul fara suport.

Pentru ca aceasta situatie sa functioneze bine este imperativ ca cei doi fundasi sa aiba abilitatea de a se citi unul pe altul si sa ajusteze actiunile corespunzator.Este necesara o buna chimie intre cei doi fundasi si aceasta se realizeaza dupa o anumita perioada de timp.

Responsabilitatile jucatorilor sunt:

1.Cei doi fundasi trebuie sa completeze doua spatii diferite de outlet(figura 1). Un fundas se deplaseaza in lateral dupa recuperare.Celalalt fundas alearga spre top of the key pentru a incerca sa primeasca mingea .Pasa in aceasta zona trebuie efectuata cu mare acuratete deoarece este un spatiu contestat.Pasa catre lateral este a doua optiune dar si cea mai utilizata.

2.Obiectivul principal, ca si in cazul numbered break este de a transmite pasa pe linia de mijloc pentru ca fundasul sa dribleze direct in fata .Fundasul de pe lateral sprinteaza pe linia laterala (figura 2).

3.Daca pasa in linia de mijloc nu este posibila pasam pe linia laterala.Aici dribleorul are doua optiuni.Prima este pas direct la celalalt fundas care taie in mijloc (figura 3).In acest caz fundasul de pe lateral continua sprintul de contraatac.

4.Daca pasul este contestat, fundasul dribleaza in mijloc in timp ce celalalt fundas ii preia locul(figura 4).

Prima optiune(middle outlet) si a treia optiune (sideline outlet cu dribling in mijloc) sunt apropiate de numbered break.Dupa ce mingea intra in linia de mijloc "Doi Fundasi" si "Numbered break" sunt identice.

Nota finala: responsabilitatea celui de-al treilea fundas ramane aceeasi ca si la numbered break:sprinteaza in culoar.Este de preferat sa alerge pe partea opusa in care este dribleorul(figura 5).Asfel sunt asigurate cele trei culoare principale in tranzitie.Daca nu se alearga pe partea opusa tranzitia este incetinita.In aceasta situatie poate sprinta catre baseline si apoi taia pe aripa de pe weak-side(figura6).

EXERCITII-PRIMARY BREAK

EXERCITIUL 1: JUCATOR POST IN MIJLOC

SCOP: Acest exercitiu consolideaza conceptele de baza pentru contraatac ca sprintul, directionarea mingii si conducerea ei in mijlocul terenului si recuperarea mingii chiar din plasa cosului.

ORGANIZARE: 3 jucatori in linie pe baseline,cu jucatorul post in mijloc.

DESFASURARE:

1.Jucatorul post outlet pass oricaruia dintre fundasi catre outlet spot(extinderea liniei de aruncari libere spre linia laterala).

2.Fundasul care primeste mingea executa un dribling agresiv spre mijlocul terenului si paseaza celuilalt fundas care sprinteaza pentru lay-up.

3.Dupa acest pas jucatorul post sprinteaza puternic direct spre cos si recupereaza mingea chiar din plasa.

4.Fundasii schimba pozitiile sub cos si se revine in acelasi exercitiu.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Jucatorul care primeste mingea trebuie sa stea cu spatele la baseline astfel incat sa poata vedea intreg terenul.

2.Cel care primeste mingea trebuie sa astepte pasa inainte de a se misca spre mijloc. Incearcarea de a prinde mingea in alergare poate creea mingi pierdute si coliziuni.

3.Aruncatorul sprinteaza puternic .El ar trebui sa prinda mingea in miscare si sa inscrie fara dribling.

4.Jucatorul post sprinteaza direct spre cos exact ca intr-o situatie de joc.Este important sa realizeze recuperarea fara ca mingea sa cada pe podea.

5.La intoarcere urmatorul jucator post din mijloc recupereaza si are grija sa nu repuna de sub cos(acesta poate constitui un obstacol in transmiterea mingii).

EXERCITIUL 2

SCOP: Este utilizat in special pentru ca incorporeaza toate pasele folosite in contraatac:chest pass,bounce pass,outlet pass si baseball pass.

ORGANIZARE: O linie de trei jucatori situati mai sus de baseline.

DESFASURARE:

1.Jucatorii 1 si 2 paseaza intre ei si alearga in fata in acelasi timp cu jucatorul 3.

2.Cand se afla in apropierea liniei de centru 2 dribleaza puternic spre linia de aruncari libere(maxim doua driblinguri).

3.La linia de aruncari libere 2 executa jump stop si bounce pass la 3 care taie pentru layup. 2 urmeaza pasul si merge in lateral.

4.1 recupereaza si daca este cos merge in afra terenului pentru outlet la 2.

5.2 baseball pass direct la 6.

6.Jucatorii 4, 5 si 6 repata exercitiul.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.2 trebuie sa ajunga la libere in 1 sau 2 driblinguri.Inainte de bounce pass executa oprire in doi timpi si intra in pozitie de tripla amenintare.

2.3 alearga pe culoarul lateral, iar la extinderea liniei de aruncari libere, la 45 de grade taie agresiv spre inel.

3.1 trebuie sa recupereze rapid fara ca mingea sa cada pe podea si iese in afara terenului pentru pas la 2.

4.2 trebuie sa aiba spatele la baseline pentru o buna viziune a terenului.Trebuie sa ramana pe loc pana la receptionarea mingii si apoi sa execute baseball pass.

5.Linia de aruncare trebuie sa se schimbe dupa fiecare executie cu linia de recuperare.

Variante: Daca sunt mai mult de 9 jucatori exercitiul poate fi executat cu doua mingii.Imediat ce prima linie are aruncare, urmatoarea linie incepe executia .

EXERCITIUL 3

SCOP: Imbunatatirea tehnicii de pasare si a executiei aruncarii in regim de viteza.Primul si al doilea pas simuleaza o secventa comuna in contraatacul cu doi fundasi.Cu o corecta executie a simularii tranzitiei (3 pase) antrenorul vede :jucatorul recuperand si executand outlet pass,dupa care sprinteaza pe culoar si primeste pas pentru layup.

ORGANIZARE: O linie de trei jucatori pe baseline.Jucatorul din mijloc are mingea.

DESFASURARE:

1.Dupa fiecare pas, pasatorul alearga prin spatele primitorului care primeste mingea in timp ce sprinteaza in fata.

2.Se continua pana cand este realizat lay-up.

3.Dupa cos,recuperarea este facuta de al treilea jucator .

4.Pentru intoarcere, aruncatorul iese in coltul opus .

5.Cel care a pasat aruncatorului continua in coltul opus.

6.Jucatorul care a ramas recupereaza si face primul pas pentru intoarcere.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Este importanta comunicarea cu jucatorii astfel incat ei sa stie ca muncesc bine.

2.Exercitiul ar trebui executat, daca este posibil,cu doar trei pase.

3.Pasul initial trebuie receptionat in prelungirea liniei de aruncari libere, langa linia laterala.

4.Jucatorul care primeste al doilea pas trebuie sa prinda mingea in timp ce alearga spre mijlocul terenului.

5.Niciodata pas inapoi!

EXERCITIUL 4

SCOP: Invatarea rolurilor pe care le au jucatorii in contraatac.Conducatorul de joc trebuie sa invete sa paseze inainte, aripile sa sprinteze pe lateral,iar jucatorii post sa alerge, sa recupereze mingea fara sa cada pe podea si sa transmita outlet pas corect.

ORGANIZARE: Jucatorii post pe baseline sub cos, aripile in colt iar conducatorii de joc in outlet spot.

DESFASURARE:

1.Dupa ce antrenorul arunca la cos, jucatorul post recupereaza si outlets la conducatorul de joc care paseaza la aripa ce sprinteaza pentru lay-up.

2.Jucatorul post sprinteaza si recupereaza aruncarea aripei.Conducatorul de joc sprinteaza pe partea opusa.

3.Dupa ce aripa arunca, sprinteaza pe partea opusa.Jucatorul post din nou paseaza la conducator, care din nou paseaza la aripa pentru layup.

4.Dupa sut urmatorii jucatori incep exercitiul.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Conducatorul de joc trebuie sa primeasca pasa pozitionat cu spatele la linia laterala,avand astfel o pozitie deschisa.

2.Aripa trebuie sa sprinteze pe culoarul lateral.Conducatorul de joc trebuie sa fie pregatit sa paseze in fata aripei pentru realizarea unui layup fara dribling.Poate realiza aceasta numai daca aripa sprinteaza puternic in fata .

3.Jucatorul post trebuie sa sprinteze direct spre cos intre culoarul lateral si cel din mijloc.Trebuie sa recupereze fara ca mingea sa cada pe podea.

EXERCITIUL 5

SCOP: Exercitiul este o modalitate importanta de a invata jucatorii sa sprinteze pe teren si sa paseze in fata.Este de asemenea un mod de a repeta deplasarea celor doi fundasi in contraatacul cu doi fundasi.

ORGANIZARE: Cinci jucatori asezati ca in figura cu antrenorul executand o aruncare libera.Din cei cinci, doi fundasi paseaza,receptioneaza outlet passes si conduc mingea spre terenul de atac,iar cei trei ramasi sunt aruncatori care recupereaza si paseaza .

DESFASURARE:

1.Dupa ce antrenorul arunca cei trei aruncatori recupereaza in timp ce cei doi fundasi ocupa punctele outlet.

2.Cei doi aruncatori care nu au recuperat sprinteaza.

3.Pasatorul care primeste outlet pass paseaza in fata in mijlocul terenului celuilalt pasator si alearga in fata in punctul outlet opus.

4.Pasatorul din mijloc paseaza in fata la aruncator si continua alergarea in punctul outlet de pe acea parte.

5.Aruncatorul care a recuperat alearga pe linia de mijloc a terenului in apropiere de linia laterala.Cand jucatorii se intorc el sprinteaza in jos pentru lay-up.

6.Aruncatorul din contraatac alearga spre celalalt cos si recupereaza.Recuperatorul iese putin in lateral si devine aruncator.

7.Exercitiul continua pana cand se realizeaza 10 lay-ups.

Reguli pentru aruncatori: daca tu arunci alearga in cealalta parte si recupereaza .Daca tu recuperezi, outlet pe partea ta si iesi in lateral.

Reguli pentru pasatori: daca tu primesti outlet paseaza celuilalt pasator in mijloc si sprinteaza in fata in punctul outlet .Daca nu tu primesti outlet taie in mijloc pentru pas .Cand primesti mingea imediat paseaza aruncatorului .

PUNCTELE ANTRENORULUI:

Mingea nu trebuie sa atinga niciodata podeaua.Fundasii trebuie sa paseze in fata fara dribling.Aruncatorii trebuie sa primeasca mingea in miscare si sa arunce fara dribling.Recuperatorii nu trebuie sa lase ca mingea sa cada pe podea.

SECONDARY BREAK

Daca in primary break nu obtinem rapid layup sau jump shot echipa intra in secondary break.Decizia pe care o luam in tranzitie este determinata de numarul jucatorilor din defensiva adversa comparativ cu numarul jucatorilor din ofensiva.Trecerea in secondary break se realizeaza cand defensiva are cel putin trei jucatori in aparare.Secondary break este valoroasa din doua motive.Primul, se continua planificarea ofensivei cand pirmary break nu produce un cos usor,al doilea permite ofensivei sa intre in terenul de atac fara sa existe o pauza in actiune.

Cand vad ca o echipa depune un efort deosebit in aparare dupa care intra rapid in primary break si apoi utilizeaza secondary break cu o buna transmitere a mingii, o buna miscare a jucatorilor, rezultand o aruncare usoara ma bucur enorm.Aceasta inseamna ca baschetul este "poezie in miscare".

Pentru tinerii jucatori in mod deosebit si uneori chiar si pentru unii mai avansati poate insemna o alta dimensiune a jocului care ar putea complica lucrurile si ar da mai mult de gandit asupra executiei in general.

PRINCIPII GENERALE PENTRU SECONDARY BREAK

1.Prima optiune pentru aripa cu minge este sa paseze la jucatorul post.

2.A doua optiune este sa intoarca pasa.

3.Dupa transmiterea mingii la aripa, conducatorul de joc, de regula,urmeaza pasa pozitionandu-se astfel incat sa poata primi o pasa inapoi de la aripa.

4.Aripile sprinteaza pe podea in timp ce se uita dupa pas.Daca aripa nu primeste pas sprinteaza catre baseline si apoi taie inapoi pe aripa pentru pas.

5.Cand aripa receptioneaza pasa prima optiune este sa paseze jucatorului post.Cu toate acestea jucatorul post nu are stabilita pozitia cand aripa prinde mingea.Aripa trebuie sa dribleze o data sau de doua ori spre baseline inainte de a retransmite mingea.Aceasta da posibilitatea jucatorului post un extra timp pentru a ocupa pozitia in block(figura 1).Deoarece in marea majoritate aparatorii sunt constienti de pozitia mingii,aceasta manevra poate sa aplatizeze apararea impiedicand penetrarea sau pasul la jucatorul post.In aceasta situatie este mai usor sa intoarcem pasul.

6.Poate fi benefic sa punem un bun aruncator in pozitia de trailer in secondary break din doua motive.Primul,daca defensiva ajuta spre baseline trailerul de multe ori cand se intoarce pasul de la aripa are aruncare deschisa(figura 2).Conducatorul de joc s-ar putea deasemenea sa paseze inapoi la trailer la sfarsitul primary break pentru o aruncare deschisa(figura 3).

7.Dupa ce mingea este transmisa pe aripa opusa, aripa se uita dupa jucatorul deschis.Daca nu se creeaza oportunitate de scor ofensiva intra in sistemul de atac.Ideal este sa se intample fara o pauza in actiune.

EXERCITII-SECONDARY BREAK

EXERCITIUL 1: JUCATOR POST IN MIJLOC-POST UP

SCOP: Accentuarea avantajului de a transmite mingea rapid in fata, aplatizarea defensivei si alimentarea jucatorului post in tranzitie.

ORGANIZARE: Trei jucatori in linie pe baseline cu jucatorul post in mijloc.

DESFASURARE:

1.Jucatorul post outlet pas fundasului din outlet spot(prelungirea liniei de aruncari libere, langa linia laterala).

2.Fundasul care primeste mingea executa agresiv un dribling spre centrul terenului si paseaza celuilalt fundas in zona aripei.

3.Pe receptionarea mingii pe aripa, fundasul face un dribling spre baseline pentru a aplatiza defensiva.

4.Jucatorul post sprinteaza in block pe partea mingii, primeste pasa de la aripa si inscrie.

5.Jucatorul post i-si recupereaza aruncarea si in acelasi mod cei trei jucatorii repeta exercitiul inapoi.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Jucatorul care primeste outlet trebuie sa dribleze catre mijlocul terenului,pe cat posibil, o singura data.

2.Fundasul care alimenteaza jucatorul post trebuie sa stea in afara liniei de trei puncte pentru ca in acest mod exista suficient spatiu intre el si post iar transmitertea mingii se realizeaza mult mai usor.

3.Jucatorul post trebuie sa sprinteze in ball-side block pentru post up.Trebuie sa obtina o pozitie cu un pas deasupra block.

EXERCITIUL 2: TRANZITIE POST-UP

SCOP: Exercitiul evidentiaza importanta si valoarea sprintului pe care trebuie sa-l efectueze jucatorul post pentru a obtine pozitia post-up in contraatac.

ORGANIZARE: Jucatorul post este sub cos cu mingia .Pasatorii sunt in outlet spot in terenul din spate si in wing spot in terenul din fata.

DESFASURARE:

1.Jucatorul post outlet la jucatorul outlet 2(figura 1) si sprinteaza direct in ballside block .

2.Jucatorul 2 paseaza aripii 3.

3.Cand aripa receptioneaza pasul executa un dribling spre baseline.In joc aceasta manevra :a) obtine extra timp pentru ca jucatorul post sa stabilizeze pozitia, b) aplatizeaza defensiva (conduce aparatorii aflati in tranzitie spre baseline),cu facilitati pentru pasul inapoi daca este necesar.Apoi aripa alimenteaza jucatorul post pentru sut.

4.Jucatorul post recupereaza mingea si exercitiul se reia in cealalta directie(figura2).

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Jucatorul post stabilizeaza pozitia post in adancime in spatiul de trei secunde, nu neaparat in block.

2.Jucatorul care alimenteaza jucatorul post trebuie sa execute fenta de pas inainte de a efectua pasul(fenta jos pas sus sau invers).

EXERCITIUL 3:

SCOP: Invata echipa sa identifice cand sa execute primary break si cand sa execute secondary break.Jucatorii trebuie sa invete si sa inteleaga cel fel de aruncare, in diferite situatii, trebuie utilizata.

ORGANIZARE:

1.Dupa aruncare cinci jucatori recupereaza si alearga pe contraatac.

2.Antrenorul transmite celorlalti cinci jucatori de la centrul terenului, cati dintre ei sa intervina in aparare.

3.Ofensiva reactioneaza in functie de situatie si utilizeaza primary break, secondary break si uneori half court set offense, pentru a genera optiunea cea mai buna de sut.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Ofensiva trebuie sa recunoasca care este optiunea tipului de aruncare .

2.Cu unul sau doi aparatori rezulta lay-up in primary break.

3.Cu trei sau patru aparatori se forteaza secondary break, cu aruncare a jucatorului post sau stop sut cand se intoarce mingea la alt jucator.

4.Cu cinci aparatori se alearga in secondary break si se intra in half court offense daca este necesar.

EXERCITIUL 4: ATINGE BASELINE

SCOP: Deprinderea de a executa foarte rapid si fluent tranzitia din defensiva in ofensiva si tranzitia din ofensiva in defensiva.Este un exercitiu care dezvolta in acelasi timp si ofensiva si defensiva si este excelent in invatarea secondary break.

ORGANIZARE: Jucatorii 1 si 2 sunt langa elbows cu fata la baseline.Jucatorii 3,4 si 5 sunt asezati in apropierea spatiului de trei secunde.Aparatorii stau langa atacantii destinati.Antrenorul sta pe baseline cu minge.

DESFASURARE:

1.Antrenorul paseaza atacantului 3,4 sau 5 si ofensiva imediat alearga pe contraatac.Apararea sprinteaza inapoi pentru a stopa contraatacul.

2.Daca se paseaza la atacantul 3, aparatorii 4 si 5 trebuie sa atinga baseline inainte de a se intoarce in defensiva.Aceeasi regula daca se paseaza la 4 sau la 5(ceilalti doi trebuie intai sa atinga baseline).

3.Ofensiva incearca sa foloseasca avantajul initial folosind oricare dintre primary break sau secondary break.Daca defensiva stopeaza contraatacul, ofensiva intra in half-court offense.

4.Dupa inscrierea unui cos jucatorii reiau exercitiul si antrenorul paseaza echipei care initial a fost in aparare.

5.Se joaca in continuare pana cand o echipa realizeaza 5 cosuri.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Subliniaza buna recunoastere in contraatac.Aruncari bune.

2.Echipele trebuie sa treaca cu usurinta din primary break in secondary break si in pozitional fara ezitari daca este posibil.

EXERCITIUL 5: 40 DE SECUNDE

SCOP: Un exercitiu in care jucatorii invata sa pastreze culoarele de alergare in contraatac, jucatorii post sa recupereze si sa paseze, totul fiind contra timp.

ORGANIZARE: Antrenorul incepe exercitiul aruncand mingea in panou.Jucatorii incep cu o asezare ca in figura 1.

DESFASURARE:

1.Antrenorul arunca mingea in panou.Jucatorul post 5 recupereaza, outles la 1,care paseaza la 2 in fata pentru o aruncare de trei puncte.Daca aruncarea este ratata se urmareste si se inscrie(figura1).

2.Dupa ce cosul este realizat jucatorii alearga pe contraatac in cealalta directie.Urmatorul aruncator(lay up sau dunk) este post 4 pe culoarul din mijloc (daca se rateaza se urmareste si se inscrie) (figura 2).

3.Din nou dupa ce se realizeaza cosul jucatorii alearga in contraatac in cealalta directie .Jucatorul 2 skip pas la 3 (figura 3).

4.Dupa ce este realizat cosul se alearga pe contraatac in cealalta directie.Jucatorul trailer 5 este cel care are urmatoarea aruncare(figura 4).

5.Ultima aruncare este a jucatorului 1 care dribleaza pe toata lungimea terenului pentru lay up(figura 5).

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Aruncarea ratata trebuie recuperata si inscrisa inainte de a se relua exercitiul.

2.Jucatorul post 5 recupereaza tot timpul iar aripile 2 si 3 incruciseaza sub panou dupa realizarea cosului.

3.Echipa are 40 de secunde pentru a realiza exercitiul.

4.Comunicarea este importanta intre jucatori pentru a stabili cine este urmatorul aruncator.

EXERCITIUL 6

SCOP: Un excelent exercitiu de tranzitie si de conditie care creste rezistenta mentala a jucatorilor.Este un bun exercitiu de pasare, dribling, recuperare si layup

ORGANIZARE: Jucatorii 2 si 3 incep pozitionati la jumatatea distantei dintre linia de trei puncte si linia de mijloc a terenului de o parte si cealalta a acesteia.Jucatorul 1 incepe in apropierea baseline.Ceilalti jucatori se afla sub ambele inele.Antrenorul incepe exercitiul aruncand mingea in panou.

DESFASURARE:

1.Dupa ce antrenorul incepe exercitiul, jucatorul 4 recupereaza si paseaza jucatorului 2 .Jucatorul 4 urmeaza pasa si inlocuieste jucatorul 2.La fiecare aruncare, cel ce recupereaza nu trebuie sa permita mingii sa atinga podeaua.Jucatorul 1 sprinteaza in fata.Jucatorul 2 dribleaza spre linia de trei puncte si face jump stop(maximum 2 sau trei driblinguri in functie de varsta).Jucatorul 2 paseaza jucatorului 1 pentru lay up(figura 1).

2.Dupa ce 1 arunca 2 sprinteaza si atinge baseline,dupa care sprinteaza inapoi .Jucatorul 5 recupereaza si outlets la 3 .Jucatorul 5 inlocuieste jucatorul 3.Jucatorul 3 dribleaza spre linia de trei puncte, jump stop si paseaza lui 2(figura2)

3.Jucatorul 3 sprinteaza si atinge baseline dupa care sprinteaza inapoi.Jucatorul 6 recupereaza si outlets la 4, dupa care il inlocuieste pe 4.Jucatorul 4 dribleaza spre linia de trei puncte, jump stop si paseaza spre 3 pentru lay up(figura 3).

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Mingea nu are voie sa atinga podeaua decat atunci cand avem dribling.

2.Cel ce recupereaza nu trebuie sa lase mingea sa atinga podeaua.

3.Pasele cu acuratete, air pas nu bounce pas .

4.Creati competitie-30 de cosuri in 3 minute.

EXERCITII –TRANZITIA IN DEFENSIVA

EXERCITIUL 1: 2LA 1

SCOP: Dezvoltarea tranzitiei in defensiva in situatia de 2 contra 1

ORGANIZARE: Jucatorii pe o linie de trei cu mingea in mijloc.In fiacare parte a terenului pe baseline, langa colt este un scaun.

DESFASURARE:

1.Cei trei jucatori paseaza si sprinteaza spre cosul din fata.Aruncatorul(1) continua spre colt si atinge scaunul inainte de a sprinta inapoi in aparare(figura 1).

2.Ceilalti doi jucatori(2 si 3) sunt atacanti impotriva lui 1.Dupa cos introduc mingea in teren in zona outlet(figura 2).

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Aruncatorul trebuie sa sprinteze inapoi agresiv si sa incerce sa apere inainte ca atacantii sa intre in zona top of the key.

2.Aparatorul trebuie sa incerce sa retina mingea.

3.Atacantii trebuie foarte rapid sa ajunga in terenul din fata .

EXERCITIUL 2: TAKE THE CHARGE!

SCOP: Deprinderea jucatorilor de a sprinta inapoi in aparare si de a stabiliza o pozitie pentru obtinerea unui fault ofensiv.De asemenea dezvolta decizia pe care trebuie sa o ia jucatorii ofensivi pentru a evita faultul ofensiv.

ORGANIZARE: Trei jucatori in linie cu mingea la jucatorul din mijloc.

DESFASURARE:

1.Cei trei jucatori alearga in fata in acelasi timp.

2.Aripa care primeste mingea in prima jumatate de teren dribleaza pentru lay up.

3.Cealalta aripa sprinteaza in zona block pentru a obtine fault ofensiv.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Aparatorul trebuie sa sprinteze pentru a obtine pozitia, dar trebuie sa fie complet stationar pe contact.

2.Daca aparatorul este prea incet, atacantul trebuie sa execute lay up.Daca aparatorul este in pozitie (la block),atacantul are optiunea de jump shot.

EXERCITIUL 3: ATINGE BASELINE

SCOP: Repetarea principiilor de baza in tranzitia in defensiva; oprirea mingii in jumatatea de teren, apararea mingii,apararea zonei cosului .

ORGANIZARE: Doua echipe de cate 4 jucatori.O echipa este pe baseline iar cealalta pe linia de aruncari libere .

DESFASURARE:

1.Antrenorul paseaza unui jucator de la echipa de pe baseline si striga numele unui jucator de la echipa de pe linia de aruncari libere.

2.Echipa 1 pleaca pe contraatac in timp ce echipa doi in defensiva.Jucatorul de la echipa doi care a fost strigat de antrenor inainte de a se apara trebuie sa atinga linia de fund.

3.Echipa 2 se apara, echipa 1 in contraatac pana cand al patrulea aparator se retrage.

4.Jocul continua pe tot terenul pana cand un cos este realizat.

5.Exercitiul se repeta dupa cos cu echipa din aparare in atac.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Opreste mingea!Un jucator trebuie sa conteste atacantul cu minge si sa transmita "BALL", fortand dribleorul spre sideline.

2.Ceilalti jucatori trebuie sa sprinteze inapoi pentru a preveni o aruncare usoara.

3.Niciodata nu parasi mingea.Nu incerca sa gandesti ca te aperi la un om care nu este cel pe care il aperi tu.

4.Comunicati!Acesta este principalul mod de a avea succes in situatia in care atacul are avantaj numeric.

5.Atacul trebuie sa respecte regulile de contraatac.Daca nu se realizeaza optiune de lay up,trebuie sa ne uitam dupa oportunitatea post up sau de transmitere a mingii inapoi.Daca apararea echilibreaza se joaca 4 la 4 .

6.In acelasi mod se pot face doua echipe de 3 sau 5 jucatori.Se poate comanda de antrenor jucatorul sau jucatorii care ating linia de fund sau aparatorul celui care a primit pasa atinge linia.Daca ating linia doi jucatori se pot stabili anumite reguli pentru care sunt cei doi (de exemplu la 5 la 5 primul jucator care atinge baseline este aparatorul celui care a primit pasa iar urmatorul doua pozitii in dreapta dupa acesta).

EXERCITIUL 4

SCOP: Acest exercitiu este unul tipic pentru a invata aparatorii sa acopere mingea in jumatatea de teren de aparare.In acelasi timp se foloseste pentru a invata jucatorii importanta acoperirii aruncatorilor in tranzitia in densiva.

ORGANIZARE: 4 atacanti pozitionati in jurul perimetrului.3 aparatori situati pe baseline.Antrenorul pe baseline cu minge.

DESFASURARE:

1.Antrenorul paseaza unuia dintre jucatorii de pe perimetru.

2.Cei trei aparatori sprinteaza, unul apara mingea iar ceilalti doi acopera atacantii de langa atacantul care a primit mingea.

3.Cand mingea este pasata pe perimetru, aparatorii mentin acoperirea cu un jucator pe minge si ceilalti doi acoperind atacantii de langa acesta.

PUNCTELE ANTRENORULUI:

1.Exercitiul are nevoie de 30-45 secunde pentru fiecare grup de aparatori.

2.Este obligatoriu ca aparatorii sa comunice unul cu celalalt.

© 2012 - 2021 Dan Calancea | Un proiect MediaMind